Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik huur een woning en zijn we erachter gekomen dat de eigenaar de woning niet mag verhuren van zijn hypotheek verstrekker. Hier zijn we achter gekomen door een brief te onderscheppen van het woonfonds in deze brief staat dat hij een aanvraag in moet dienen bij de notaris om toestemming te vragen of hij de woning mag verhuren van zijn hypotheekverstrekker.
Wij huren de woning al 1 jaar bijna zonder toestemming dus van de hypotheekverstrekker.
Mijn vraag is wat kan ik hier tegen doen ? Dit is illegale huur ? En heb al een jaar een conflict met de eigenaar over een aantal dingen die niet in orde zijn.

De reden dat de eigenaar niet mag verhuren zonder toestemming van de bank is het feit dat bij een eventuele executie de woning mogelijk niet leeg opgeleverd kan worden. Bij executie zal de bank of de veilingkoper ongetwijfeld proberen om de huurovereenkomst op te zeggen omdat deze in strijd met de hypotheekakte tot stand is gekomen. Overigens is daarbij in alle gevallen het standpunt dat de huurder dit had kunnen weten door het kadaster te raadplegen. Om te voorkomen dat u bij een executie op staat wordt gezet, kunt u de verhuurder verzoeken alsnog toestemming aan de bank te vragen zoals staat vermeld in de brief die u in handen heeft gekregen. Als hij dat niet doet, of als de bank geen toestemming geeft kunt u daar helaas niets tegen doen maar u heeft nog een aantal andere conflictpunten, mogelijk kan daar wel iets mee gedaan worden. Ik adviseer u contact op te nemen met een advocaat gespecialiseerd in huurrecht en aan deze het volledige verhaal voor te leggen.

Beoordeel dit antwoord:

U dient twee zaken te scheiden: uw relatie mbt de verhuurder en het huurcontract , tussen u beiden is deze volkomen rechtsgeldig en afdwingbaar. En, de relatie die uw verhuurder heeft met zijn geldverstrekker , maar die gaat u niet aan. Als de bank de verhuurder dwingt de huur te beƫindigen, is de verhuurder schadevergoedingsplichtig jegens u want hij pleegt dan een wanprestatie. Overigens komt het niet snel tot executieverkoop maar de bank zal voorwaarden stellen aan de hypotheekrente en aflossingen omdat er meer risico gelopen wordt en de bank zal eisen dat de huurovereenkomst geconverteerd wordt naar een die is gebaseerd op de Leegstandswet en de verhuurder zal mogelijk een vergunning aan moeten vragen bij de gemeente.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag