Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik krijg binnenkort een akte van (bevrijdende) verjaring van een stuk grond van de gemeente. Nu moet ik het zelf verder bij een notaris vast laten leggen voor het kadaster.

Het is niet verplicht, maar wat gebeurt er als ik mijn huis wil verkopen?
Is de akte van verjaring overdraagbaar aan de kopers en kunnen zij het dan bij het kadaster in laten schrijven?
Zo niet, staat er dan een termijn voor om het door mij via de notaris vast te laten leggen?

De bedoeling is namelijk om over een jaar of 3-4 mijn huis te verkopen om gehuurd te gaan wonen.

De notariële kosten zijn voor mij op dit moment niet haalbaar.

U kunt het overdragen onder voorwaarde, maar het is wel zo, dat u moet oppassen bij overdracht, dat de nieuwe wet niet intreed voor de nieuwe eigenaar.

Het opmaken van notariële akte is geen wettelijke grondslag voor. Het gevolg hiervan is dat bij raadpleging van de openbare registers het voor derden niet kenbaar is wie de daadwerkelijke eigenaar is van het betreffende stuk grond, omdat er geen notariële akte is opgemaakt en ingeschreven in de openbare registers. En dat zal een probleem geven bij de overdracht.

Een ander gevolg voor u als eigenaar is dat wanneer u tot verkoop van een stuk grond overgaat, inclusief het deel dat u door verjaring in eigendom heeft verkregen, de overdracht en levering van het door verjaring verkregen gedeelte problemen kan opleveren omdat dit deel niet als uw eigen-dom staat ingeschreven in de openbare registers. Vandaar, adviseer ik u om dit tijdig voor de verkoop van de woning te regelen.

U mag vrijblijvend contact met mij opnemen voor nadere info.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie.

Ik begrijp hieruit dat ik het nu nog niet notarieel hoef vast te leggen, maar wel voordat ik mijn woning in de verkoop doe, zodat het dan in het kadaster beschreven staat.


Ja, dat is juist. U moet wél oppassen dat de gemeente te zaak niet voortijdig gaat stuiten. Uitleg ;

Het stuiten (afbreken) van een lopende verjaring is geregeld in artikel 3:316 BW e.v.

Voor de stuiting van een lopende verjaring van een in bezit genomen stuk grond geldt artikel 3:317 lid 2 BW. De gemeente dient op basis hiervan de verjaring te stuiten door een schriftelijke aanmaning aan de burger te sturen en binnen zes maanden een stuitingshandeling zoals een revindicatieactie in te stellen bij de rechtbank.

Het sturen van slechts een brief is dus niet voldoende om een lopende verjaring te stuiten, maar dient binnen zes maanden te worden gevolgd door een stuitingshandeling.

Een lopende verjaring kan ook worden gestuit door erkenning door de in bezit nemer van het eigendom van de gemeente. Dit kan met zoveel woorden, schriftelijk of mondeling, maar het is niet noodzakelijk dat het eigendomsrecht uitdrukkelijk wordt erkend.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie.

Ik heb de akte van verjaring nog niet ontvangen. Heb van de gemeente begrepen dat ik een formulier toegestuurd krijg die ik moet ondertekenen en retourzenden. Dus daar is nu het wachten op.

Hoe kom ik er achter dat ze een lopende verjaring eventueel voortijdig zullen gaan stuiten? Ik neem toch aan dat ze mij hierover dan in kennis zullen stellen, zodat ik alsnog maatregelen kan gaan nemen en naar een notaris gaan?

Staat daar dan een bepaalde termijn voor?


Indien de gemeente de toezegging heeft gedaan om mee te werken aan een akte van bevrijdende verjaring, dan kan daaruit afgeleid worden dat de verjaringstermijn is verstreken. Na het verstrijken van de verjaringstermijn kan niet meer gestuit worden ongeacht of de verjaring in het kadaster is verwerkt of niet. Wel ben ik het met de heer Groenewegen eens dat het verstandig is om de verwerking in het kadaster niet uit te stellen maar nu te regelen. Indien de kadastrale tenaamstelling niet geregeld is voor de verkoop van uw woning zal dit alsdan een verkoop belemmerende en prijsdrukkende factor zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag