Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik ben voornemens om een belegggingspand aan te kopen in Utrecht. Nu lees ik veel over de omzettingsvergunning waarbij je max. aan 2 personen mag verhuren.

Mijn vraag is, wat als een woning gesplitst is in 3 zelfstandige units. Is de enige rechtmatige manier van verhuur als mijn zoon in één van de 3 units woont onder de hospitaregeling? En stel ik voeg 2 van de units samen waardoor er slechts 2 units resteren. Mag ik deze units dan aan 1 individu en een koppeltje verhuren of overtreed ik daarmee de wet dat er aan max 2 personen wordt verhuurd?

Er worden tenslotte ook woningen verhuurd aan gezinnen van 3 of meer personen?!

En wat is de consequentie als de gemeente ontdekt dat er 3 units worden verhuurd?

Ik hoop dat u mij hier meer duidelijkheid in kan verschaffen.

De zogenaamde hospitaregel is sinds 1 januari 2016 gewijzigd. Er kan nu alleen een beroep op deze uitzonderingsregel worden gedaan zolang de eigenaar van de onroerende zaak de hospes/hospita is. De veel gebruikte en besproken omzeilingsconstructie, waarbij een hoofdhuurder twee kamers onderverhuurd is dus niet meer mogelijk.

Ouders kunnen wel nog steeds een omzettingsvergunning voor een periode van 5 jaar krijgen voor hun studerende kind. Dus als uw zoon studeert, kan dit een oplossing bieden. Het kind moet wel studeren aan een onderwijsinstelling in Utrecht. Bovendien gelden de strenge nieuwe inhoudelijke eisen ook voor een ouder-kind aanvraag. De vergunning kan eenmalig met 5 jaar worden verlengd en bij toekenning wordt bij deze constructie geen compensatie gevraagd.

Als de gemeente ontdekt dat de vereiste omzettingsvergunning ontbreekt, dan zal zij handhaven en zonodig hoge boetes opleggen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag