Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een klant van mij heeft zijn bedrijf verkocht en moest nog een paar facturen betalen. Mijn incassobureau zegt dat hij niets verkocht heeft. De koper stuurt ons een overeenkomst van overname passiva-activa. Volgens mijn incassobureau is er nog geen contract van verkoop.

Op de kvk staat het bedrijf nog op naam van de oude eigenaar. Blijkbaar is het bedrijf niet verkocht. Is een een overeenkomst van overname passiva-activa het bewijs dat het bedrijf verkocht is? Zo nee, wat is het dan?

Ik begrijp dat er sprake is van een eenmanszaak waarbij activa en passiva zijn gekocht door een derde. Uw vraag is niet te beantwoorden zonder kennis te hebben genomen van de inhoud van het contract. Het is namelijk de vraag of er daadwerkelijk passiva (schulden) zijn overgenomen en of er alleen maar is verkocht of ook al is geleverd. Voor u is dit eigenlijk helemaal niet van belang omdat u bij een eenmanszaak een vordering heeft op de privé persoon, indien deze met een derde partij afspreekt dat die derde partij de schuld welke hij aan u heeft zal betalen staat u daar helemaal buiten, tenzij u (schriftelijk) in de schuldovername heeft toegestemd. Zolang u dat niet gedaan heeft kunt u de vordering gewoon op de oorspronkelijke opdrachtgever verhalen, deze moet dan maar zien dit weer te verhalen bij de koper van het bedrijf.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor uw reactie. Mijn klant heeft een bv. Het verkochte bedrijf is dus een bv. Volgens mijn incassobureau is het bedrijf niet verkocht en dient de klant mij te betalen voor het beëindigen van de overeenkomst. Betekent de overeenkomst van overname passiva-activa dat het bedrijf verkocht is, of is het iets anders?
Als het verkocht is, waarom staat het bedrijf bij de kvk nog steeds op naam van mijn klant?

ps. Ik vind het jammer dat ik niet kan reageren binnen 1 uur. Mijn vragen worden helaas niet beantwoord. Ik was niet opzoek naar een advocaat maar naar een antwoord op mijn vragen.


Nu de klant een BV is, heeft u een vordering op de BV. Voor de eventuele overdracht van de schuld aan een ander in het kader van een activa/passiva transactie is uw toestemming nodig. Nu die ontbreekt, blijft de BV aansprakelijk voor de schuld. Desgewenst ben ik graag bereid om de incasso van deze vordering van het incassobureau over te nemen. Ik heb als advocaat meer mogelijkheden om rechtsmaatregelen te treffen teneinde de vordering te incasseren. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn vragen staan nog steeds open en zijn nog niet beantwoord.
Betekent de overeenkomst van overname passiva-activa dat het bedrijf verkocht is, of is het iets anders?
Als het verkocht is, waarom staat het bedrijf bij de kvk nog steeds op naam van mijn klant?


Ik denk dat de vragen wel beantwoord zijn, maar dat u de begrippen "bedrijf" en "verkopen" anders interpreteert. Kunt u rechtstreeks contact opnemen en mij uw telefoonnummer geven, dan zal ik u zonder kosten een toelichting geven op het vorenstaande.

Beoordeel dit antwoord:

U vragen zijn wel beantwoord, maar u leest niet goed. Een activa passiva verkoop houdt in dat (mogelijk) onderdelen van de onderneming zijn verkocht. Zoals de naam al aangeeft betreft het dus alleen activa en passiva van de onderneming. De vennootschap (BV) blijft gewoon bestaan en is nog steeds in handen van dezelfde aandeelhouder. Om die reden staat de BV ook nog steeds ingeschreven bij de KvK. Zoals gezegd, heeft u een vordering op de BV en kunt u de activa passiva transactie voor zover die al betrekking heeft op uw vordering geheel negeren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag