Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Als er een ongeval op de werkvloer gebeurd,
en de werkgever is volgens art. 658 aansprakelijk.

Moet je dan ook nog bewijzen of er een onrechtmatige daad is gepleegd?
Of is art. 658 voldoende om iemand te veroordelen tot bijv. Schadevergoeding?

Geachte vragensteller,

Nee, als de werkgever op grond van artikel 7:658 BW aansprakelijk is, hoeft u niet ook nog te bewijzen dat er sprake was van een onrechtmatige daad.

Veel succes

Beoordeel dit antwoord:

Ongetwijfeld bedoeld u artikel 7:658 Burgerlijk Wetboek. In dat artikel is een schuldaansprakelijkheid opgenomen voor de werkgever. Tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer is de werkgever in het algemeen aansprakelijk als de werkplek niet dusdanig is ingericht dat voorkomen wordt dat een werknemer schade lijdt.
Als je aan die eisen voldoet hoef je dus niet meer te bewijzen dat er sprake is van een onrechtmatige daad.
Overigens wil dat niet zeggen dat als een werknemer letsel of andere schade tijdens het uitvoeren van zijn werk oploopt de werkgever altijd die schade moet vergoeden. Er moet namelijk sprake zijn van een werkplek die niet dusdanig is ingericht dat schade voorkomen wordt en dan is er sprake van (schuld)aansprakelijkheid van de werkgever. Een voorbeeld uit de rechtspraak is een werknemer in een slagerij die zich met een mes snijdt. In dat geval heeft de rechter bepaald dat er geen sprake is van schuldaansprakelijkheid van de werkgever omdat de werkgever de werkplek goed had ingericht en de werknemer zich had moeten realiseren dat het broodmes scherp was.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag