Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Voor de aankoop van mijn huis ben ik na het tekenen van de koopovereenkomst in gesprek gegaan met 1 van de grotere banken voor een hypotheekverstrekking.

Na verschillende scenarios besproken te hebben zijn wij uitgekomen op een leenbedrag met daarbij een rente voor een rentevasteperiode van 20 jaar.

Dit aanbod sprak mij erg aan en daarom heb ik het opdracht tot advies getekend om de hypotheek in te dienen.

Voor het hypotheekadvies moet er 900,- euro betaald worden.

Ik heb een hypotheekadvies en een renteaanbod ontvangen met het afgesproken leenbedrag en rente voor een rentevaste periode van 20 jaar. Deze heb ik ondertekend en gerouterneerd, hierop zou de offerte volgen en na ondertekening daarvan zou de hypotheek rond zijn.

Na 4 dagen van het ondertekenen van het advies en renteaanbod word ik gebeld door de hypotheekadviseur met slecht nieuws.
Hij heeft een fout gemaakt in de berekening waardoor ik 9000,- euro minder kan lenen.
Dit zou betekenen als ik dezelfde rente voor een rentevaste periode van 20 jaar wil behouden ik de 9000,- zelf uit eigen middelen moet inleggen. Een andere optie zou zijn omschakelen naar een rentevaste periode van 10 jaar, omdat de rente daarbij lager is kan de extra 9000,- wel verstrekt worden.

Ik heb alleen op basis van zijn aanbod met een rentevaste periode van 20 jaar in het hypotheekadvies besloten om met hem verder te gaan. Nu na contact met hem en zijn teamleider is door hun besloten dat als ik verder ga met de hypotheekaanvraag ik de 900,- advieskosten moet betalen. Ga ik mijn hypotheek bij een andere bank indienen hoeven er verder geen kosten betaald te worden.

Ze weten dat over 3 weken de ontbindende voorwaarden voor de aankoop van mijn huis vervallen en dat kort dag is om een nieuwe hypotheek aan te vragen.

Als ik er juridisch werk van maak ik dan een kans om de 900,- niet te hoeven betalen? Je betaald toch niet voor advies waar je niks aan hebt? Zo kan je lekker snel klanten werven.

Ik heb een schriftelijke verklaring laten opstellen door de teamleider waarin beschreven wordt waarom het ouwe renteaanbod niet tot een offerte is gekomen. Dit doordat de hypotheekadviseur niet op de hoogte was van bepaalde zaken en daardoor een fout heeft gemaakt. Er wordt dus schriftelijk erkend dat er een fout aan hun kant is gemaakt wat gevolgen heeft voor mijn situatie, maar ze willen me qua kosten niet tegemoetkomen als ik doorga met de hypotheekaanvraag.

Afgaande op uw verhaal is de hypotheekverstrekker tekort geschoten in zijn zorgplicht en valt de fout hem toe te rekenen, zeker gezien het feit dat u getekend hebt voor een renteaanbod. Bovendien had de hypotheekverstrekker bij een berekening voor de hypotheek zorgvuldig te werk moeten gaan. U dient alleen de advieskosten te betalen voor datgene waarvoor u getekend hebt. Ik raad u aan dit schriftelijk te melden bij de verstrekker en hem aansprakelijk te stellen voor het bedrag dat u uit eigen middelen moet betalen. Gaat u vooral niet akkoord met enig ander voorstel. Mocht de hypotheekverstrekker u niet tegemoet willen komen dan kunt u contact met mij opnemen via een privebericht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag