Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


In 2004 hebben we een prachtig appartement met dakterras gekocht. Ons dakterras grenst aan het dakterras van de buren. Afgelopen zomer is het appartement van de buren verkocht. De kopers vroegen de verkopers hierbij om de dakterras vergunning. Deze bleek er niet te zijn. Voor de beide appartementen hebben we dus geen vergunning voor het dakterras, maar deze willen we uiteraard wel!

In de splitsingsakte (goedgekeurd door B&W in 2002) worden de dakterrassen genoemd, zowel in tekst als op de tekening.

Geldt een verjaringstermijn voor een dakterras? Of is het wijsheid om stappen te gaan nemen om het dakterras te legaliseren (met het risico slapende honden wakker te maken)?

Alvast bedankt voor uw hulp!

Er geldt geen verjaringstermijn en het alsnog aanvragen van een vergunning brengt een risico met zich vooral indien het terras bijvoorbeeld in strijd is met het bestemmingsplan. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Verjaring is in dit geval niet relevant. Vraag is of het is toegestaan om een dakterras te hebben. Blijkens de splitsingsakte is dit geval. Publiekrechtelijk is dit mogelijk niet het geval, omdat de vergunning hiervoor ontbreekt. Mijn vraag is wat B&W in 2002 ten aanzien van de splitsing heeft goedgekeurd. Als het bestaand gebouw betrof, zal de aanvraag van de splitsing zijn getoetst. Als het nieuwbouw betrof zal de bouwvergunning indertijd ook tevens hebben gezien op het aanbrengen van een dakterras. Met het verlenen van de bouwvergunning heeft de gemeente mijnen inziens dan tevens ingestemd met de verwezenlijking van de dakterrassen. Feit blijft evenwel dat de gemeente de afgelopen jaren nooit tegen de terrassen heeft opgetreden, zodat zich enerzijds de vraag voordient of de situatie wel illegaal is. Anderzijds kan worden volgehouden dat de gemeente door al die jaren stil te zitten de situatie kennelijk heeft gedoogd. Heeft u nog vragen of wilt u rechtsbijstand in deze kwestie neem dan gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag