Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In mijn arbeidsovereenkomst staat de volgende bepaling:

'... met een opzegtermijn van twee kalendermaanden.'

Er staat niet gespecificeerd of dit voor werkgever of werknemer geldt.
Mijn werkgever geeft aan dat daardoor deze bepaling uit de arbeidsovereenkomst in strijdt is met de wettelijke bepaling en dat hierdoor alsnog aan de wettelijke opzegtermijn gehouden dient te worden. Is dat juist?

Ik ben korter dan 5 jaar in dienst en dan geldt de wettelijke 1 maand opzegtermijn. Is dit dan voor werkgever en werknemer?

Houdt het UWV zich hierdoor ook aan de wettelijke opzegtermijn bij het aanvragen van WW of gaan zij uit van de arbeidsovereenkomst?

In art. 7:672 lid 7 BW staat:

Van de termijn, bedoeld in lid 4, kan schriftelijk worden afgeweken. De termijn van opzegging voor de werknemer mag bij verlenging niet langer zijn dan zes maanden en voor de werkgever niet korter dan het dubbele van die voor de werknemer.

Volgens vaste rechtspraak heb je als werknemer de vrijheid om het opzegbeding dat hiermee in strijd is te vernietigen. In dat geval geldt de wettelijke opzegtermijn.

Als je als werknemer deze bepaling vernietigt bega je bij het aanvragen van een WW-uitkering een benadelingshandeling tegenover het UWV. Ik adviseer u dan ook uw werkgever aan het overeengekomen opzegbeding van 2 maanden te houden.

Als uw werkgever moeilijk blijft doen adviseer ik u voet bij stuk te houden omdat u een maand ww-uitkering kunt lopen. Desnoods laat u het aankomen op een loonvordering op uw werkgever. Als u hierbij ondersteuning kunt gebruiken kunt u direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar heb je als werkgever ook de vrijheid om het opzegbeding dat hiermee in strijd is te vernietigen. En zo ja geldt in dat geval dan dus de wettelijke opzegtermijn.


Nee, de werkgever heeft die vrijheid volgens vaste rechtspraak niet. Bronnen: Art. 3:40 lid 2 BW, Rb Gouda, 10 juni 2004, JAR 2004/11, Hof Den Haag 14 april 2006, JAR 2006/116, Hof Arnhem 17 juni 2008, LJN BH2125 (terug te vinden op rechtspraak.nl), Hof Den Bosch 5 juni 2012, LJN BW 7795 (idem).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bijstandverzekering werkgever gebeld en hij geeft aan dat er inderdaad een discussie is geweest vanuit UWV mbt opzegtermijn en starten WW uitkering. Hij stelt dat door centraal parket v recht hier een uitspraak in is geweest en er wel mag worden opgezegd afwijkend aan arbeidsovereenkomst en dat uwv dat moet volgen.

Ik heb hen toch verzocht eea goed na te kijken (op uw advies, zonder deze site te benoemen) en de bijbehorende artikelen in de wet benoemd. En heel duidelijk dat dit niet zomaar kan. Hij gaat dit nu voorleggen aan de werkgever.

Wij willen er geen zaak v maken of meer er uithalen dan waar er recht op is en dat werd ook begrepen. Beide partijen willen oplossingsgericht werken. Dus nu wachten op nieuwe reactie.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag