Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


mijn man heeft tot twee jaar geleden een varkensbedrijf gepacht met woning. hier hebben wij in gewoond.
twee jaar geleden is dit bedrijf verkocht maar wij mochten het woonhuis blijven huren. er is een contract ondertekend op basis van leegstandswet. verder is er geen inspectie geweest bij verkoop en er is niets op papier gezet. mijn man heeft mondeling een aantal afspraken gemaakt waaronder dat als wij de woning zouden verlaten, wij de zelfgemaakte paardenstallen in de veldschuur zouden meenemen (net als de paarden). wij hebben op 31 december het huis netjes veegschoon opgeleverd en de paardenstallen verwijderd. nu kregen wij 6 jan een brief van de huurbaas dat we per direct de paardenstallen moesten terugbrengen want dat was diefstal. hij beroept zich op het koopcontract, maar daar staan de stallen niet in en ze zijn ook niet nodig voor de exploitatie van het houden van varkens. wat nu?

Als er schriftelijk niets is bepaald in het contract of andere stukken over het wegnemen van de paardenstallen en het is enkel een mondelinge afspraak geweest dan is er een bewijsprobleem voor partijen. U zult dan op een andere manier moeten aantonen dat u de paardenstallen mocht wegnemen, bv door getuigen.

Beoordeel dit antwoord:

Ja inderdaad want in beginsel behoort bij de onroerende verkochte zaak alle daarbij behorende aanhorigheden en zaken zoals die paardenstallen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Is dit ook van toepassing als ik deze stallen heb gekocht en we zijn daarna op huwelijkse voorwaarden getrouwd, de stallen blijven dan toch mijn eigendom.


Tenzij er een opstalrecht is gevestigd ten behoeve van het hebben en houden van opstallen boven een onroerende zaak, vallen in eigendom de stallen door natrekking van de grond in het vermogen van de grondeigenaar. Als de grondeigenaar zijn vermogen in het huwelijk heeft afgeschermd , geldt inderdaad wat u stelt. Maar u hebt de grond verkocht, en daar zit het probleem.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het gebouw waar de stallen inzaten staat er gewoon nog, het gaat over twee tralie deuren en een tralie tussenwandje, twee voer bakken en twee drinkbakken.


Als er niets is geregeld geldt: wie eigenaar is van de grond, is ook eigenaar van alle opstallen en alles wat zich daarin op of onder bevdindt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag