Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik heb een vraag over de Wet personenvervoer 2000. Ik onderzoek de mogelijkheid voor het opzetten van een zogenaamde toeristische hop-on-hop-off bus in een stad. Dit is een toeristenbus die werkt volgens een dienstregeling en de passagiers de mogelijkheid geeft om op- en af te stappen bij de verschillende haltes. Het is een commerciƫle dienst en dus niet te vergelijken met het openbaar vervoer van de regionale vervoerders.

Omdat het gaat om personenvervoer is de Wet personenvervoer 2000 van toepassing op deze dienst, maar het is mij niet helemaal duidelijk welke bepaling van deze wet van toepassing is.

In de wet wordt openbaar vervoer namelijk gedefinieerd als: "openbaar vervoer: voor een ieder openstaand personenvervoer volgens een dienstregeling met een auto, bus, trein, metro, tram of een via een geleidesysteem voortbewogen voertuig;"

En besloten busvervoer wordt gedefinieerd als: "besloten busvervoer: personenvervoer per bus, niet zijnde openbaar vervoer"

In principe is werkt de hop-on-hop-off bus volgens een dienstregeling en is het voor iedereen toegankelijk die een ticket koopt, dus zou het vallen onder openbaar vervoer. Maar de dienst is voornamelijk bedoeld voor toeristen die aan sightseeing willen doen. Het is dus niet vergelijkbaar met het reguliere openbaar vervoer en ook niet toegankelijk met OV-chipkaart.

Mijn vraag is dan ook: valt een toeristische hop-on-hop-off dienst onder besloten busvervoer of onder openbaar busvervoer?
Bij openbaar vervoer moet er namelijk concessie worden verleend door de gemeente en bij besloten busvervoer is dit volgens mij niet zo.

Ik heb voor u een relevante uitspraak gevonden : in de hoofdzaak gaat het erom dat u niet meer dan 8 personen vervoerd. Indien u dat wel van plan bent hangt het voorts nog af van de vraag of u een dienstregeling aanbiedt, en /of voor iedereen toegankelijk bent. Op dat laatste is wel wat te verzinnen , bijvoorbeeld men moet een pas laten zien.
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLEE:2006:AX9467

Beoordeel dit antwoord:

Voor het rijden van toeristische bussen volgens het hop on hop off principe is op grond van artikel 29 Wet personenvervoer 2000 een ontheffing van artikel 19 Wet personenvervoer 2000 (verbod om zonder concessie openbaar vervoer aan te bieden) noodzakelijk. Personenvervoer middels hop on hop off- bussen wordt dus als een vorm van openbaar vervoer aangemerkt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankuwel voor de reacties!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag