Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik zit met een probleem wat ik niet gauw op internet kan vinden. İk heb een bemiddelingsopdracht afgesloten met een horecamakelaar voor de verkoop van mijn cafetaria, maar na een duur van anderhalf jaar is het de horecamakelaar het niet gelukt om mijn bedrijf te verkopen waarop ik geheel volgens regels het contract heb beindigd en later is het me binnen een kort termijn zelf gelukt om mijn bedrijf te verkopen. Nu vraagt deze makelaar mij de kosten voor advertenties etc. van 75 euro per maand. dit houdt in op 36 maanden a 75 euro is 3.267,00 (met BTW) wat ik dus verschuldigd ben. in ons contract staat het volgende: "KOSTENBİJDRAGE: İndien deze bemiddelingsopdracht op initiatief van opdrachtgever na de in Art. 1 vermelde looptijd niet wordt verlengd, vervulling van de opdracht daarbij uitgesloten, zal opdrachtgever als bijdrage van de in de tot alsdan door ....... (makelaar) gemaakte kosten (o.a. advertenties op de internetsite van makelaar en in de gedrukte media, overheadkosten enz.) een bedrag van €75,- zegge vijfenzeventig euro verschuldigd zijn voor iedere maand dat de opdracht heeft voortgeduurd. Opdrachtgever zal deze bijdrage, te verhogen met omzetbelasting, betalen binnen 10 dagen na datum van de desbetreffende nota van... "

mijn vraag is dus: kan dit zomaar? is zo'n bedrag niet veel te hoog? en ik ben zelf ook van mening dat de makelaar niet genoeg actief is geweest gezien het feit dat het naar anderhalf jaar nog steeds niet was verkocht en ik het zelf na een korte termijn na beindiging wel heb kunnen verkopen. İs het dan niet redelijk om zulks opdracht na anderhalf jaar te beindigen?

Graag zou ik advies over deze kwestie willen van u.

MvG,

De makelaar is ongeacht het resultaat van zijn inspanningen gerechtigd om EUR 75 voor elke maand dat het contract geduurd heeft in rekening te brengen. Ik begrijp van u dat dit 18 maanden is en niet 36 maanden. Het kan zijn, dat het contract nog even doorgelopen heeft in verband met een opzegtermijn en daarom toch langer heeft geduurd dan 18 maanden, maar dit kan hooguit enkele maanden zijn. Ik zou de makelaar om opheldering vragen.
Ik ken niet de gehele overeenkomst, maar ik ga er van uit, dat beide partijen de overeenkomst op elk moment mogen beëindigen met inachtneming van een bepaalde opzegtermijn. Waar u wel op moet letten is dat in dergelijke contracten vaak een clausule is opgenomen die er op neer komt dat indien binnen een bepaalde termijn na beëindiging van het contract een koopovereenkomst tot stand er toch courtage verschuldigd is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

ik uw advies gevolgd en is er inderdaad een clausule opgenomen betreffende courtage, maar daar ondervind ik geen problemen mee. Het contract heeft 36 maanden geduurt, 3 jaar dus (mijn fout geen anderhalf jaar). maar ik heb het eenzijdig beeindigd, met inachtneming van de opzegtermijn. Dit houdt dus in als ik u goed heb begrepen dat ik ze toch het bedrag van 36 x 75 euro verschuldigd ben als ik u goed begrepen heb? Er is dus geen mogelijkheid om hier onderuit te komen?
Erg bedankt voor uw advies, jammer dat wij zulke dingen over het hoofd zien of niet bij stilstaan, zal er bij de volgede keer beter op moeten letten.


Er is sprake geweest van een overeenkomst gedurende 36 maanden u bent de kosten gedurende deze periode verschuldigd. Indien de makelaar zijn deel van de overeenkomst is nagekomen (adverteren), bent u verplicht uw deel van de overeenkomst na te komen (het betalen van de daarvoor afgesproken vergoeding). Helaas worden de meeste contracten pas achteraf goed gelezen....

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag