Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn gemeente heeft een vergunning afgegeven voor een groot evenement (dance festival / 1000 pers. / buitengebied) . De aanvraag en de vergunningverlening is niet gepubliceerd. De betreffende ambtenaar gaf dat ook toe. Is het niet-publiceren wettelijk toegestaan? En is de vergunning nu nog te herroepen cq geldig? Het evenement is over 3 weken.

Ik verwacht dat het hier gaat om een omgevingsvergunning. Dergelijke vergunningen horen bekend te worden gemaakt in de gemeentelijke publicaties in huis-aan-huis verspreide bladen of op andere geschikte wijze (zoals bijvoorbeeld een gemeentelijke website).
Het niet bekend maken heeft als zodanig geen gevolgen voor de rechtskracht van de vergunning. Indien de vergunning niet juist is bekend gemaakt en u als gevolg daarvan te laat bezwaar zou maken (bezwaartermijn is 6 weken te rekenen vanaf dag na datum afgifte vergunning), dan levert dit voor u een verschoonbare termijnoverschrijding op mits u alsnog binnen bekwame tijd nadat het besluit u bekend is geworden, bezwaar maakt.
U kunt als u bezwaar maakt, ook geljk bij de bestuursrechter vragen om de vergunning te schorsen tot dat duidelijk is of de vergunning wel/niet in stand kan blijven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Kan het zijn dat een evenement valt onder APV (alg. plaatselijke verordening cq burgemeester) en niet onder omgevingsvergunning? En (daarom) niet publicatieplichtig? Of is apv ook publicatieverplichtend?


Het kan inderdaad ook een APV-vergunning zijn. Voor de mogelijkheid om bezwaar te maken, maakt dit niet uit. Indien niet wordt bekendgemaakt op een wijze dat belanghebbenden (bijvoorbeeld omwonenden) kunnen weten dat een evenementenvergunning is verleend, kunnen zij altijd beroep doen de verschoonbaarheid van de overschrijding van de bezwaartermijn, mits zij maar met spoed na kennisneming bezwaar maken.

Beoordeel dit antwoord:

Voor een dergelijk festival wordt in ieder geval een evenementenvergunning verleend. Dit is een APV-vergunning.
Het houden van dat evenement impliceert echter ook een gebruiken van het betreffende terrein. Doorgaans vergeten gemeenten dat een dergelijk gebruik in strijd zal zijn met het bestemmingsplan en dat dus ook een omgevingsvergunning strijdig gebruik in beginsel vereist zal zijn. Dit lijdt uitzondering indien sprake is van "incidenteel strijdig gebruik". Eenmaal per jaar en elk jaar is niet incidenteel, dat is structureel en regelmatig.
Via www.ruimtelijkeplannen.nl is gemakkelijk na te gaan of het betreffende terrein aangewezen is als evenemententerrein.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag