Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Enige maanden terug heb ik kwijtschelding aangevraagd voor de gemeentelijke belastingen
Ik heb conform de landelijke,-en gemeentelijke Leidraad Invorderingen netjes alles bijgevoegd, zo ook alle overzichten van inkomsten en uitgaven, saldo, vermogen etc.
Maar... mijn privé uitgaven heb ik geanonimiseerd. Mijns inziens stond ik daarmee in mijn recht.
Onlangs ontving ik een brief van de gemeente echter, dat zij hier niet mee akkoord zijn en eisen -nogmaals- alle afschriften op waarbij ik nu wel alle privé uitgaven openbaar. Wanneer ik dit niet per omgaande aan lever wordt direct daaropvolgend mijn aanvraag buiten behandeling gesteld.

Er is echter in het schrijven op geen enkele wijze melding gemaakt van een eventueel ontdekte fluctuatie in het saldo, er zijn geen andere aanwijzingen vermeld welke een lopend onderzoek impliceren of vermoedens van fraude aanwezig. Dit lijkt willekeur maar vooral nieuwsgierigheid, het zogeheten 'bankgluren'. Het opvragen van mijn privé uitgaven is dus op geen enkele wijze onderbouwd. De schrijfwijze komt ook relatief intimiderend over.

Vraag: móet ik alles zichtbaar maken? Als ik de AP, de Wbp en EVRM in ogenschouw neem heb ik ook nog een klein stukje recht op privacy dan wel bescherming van mijn persoonlijke levenssfeer

U heeft gelijk. U heeft dat (beetje) recht op privacy. De gemeente moet duidelijk maken waarom men die gegevens nodig heeft.

doet u niet wat de gemeente wilt (en is de gemeente niet te overtuigen), dan zal men de kwijtschelding afwijzen. In dat geval moet u bezwaar maken. een advocaat mag dat pas doen wanneer het belang groter is dan Euro 500.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag