Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben lid van een coöperatie UvA. Die coöperatie, een camping met 30 staanplaatsen en dus leden, is ooit opgericht met een lening bij de Rabobank waarbij de grond als onderpand is gegeven. De coöperatie geeft lidmaatschapsrechten uit, heeft de grond in eigendom maar geeft leden de mogelijkheid een eigen chalet en schuurtje op die grond te plaatsen. De leden betalen dus voor hun chalets en schuurtjes. Nu is het bestuur van de coöperatie gedaagd door een van haar leden.
Vraag: in de statuten wordt melding gemaakt dat indien het bestuur in rechte wil optreden zij de goedkeuring van de ALV nodig heeft. Mijn vraag : "wat wordt verstaan onder in rechte optreden"? Is dat indien een bestuur zelf een rechtszaak wil beginnen, is dat wanneer het bestuur gedaagd wordt, of in beide gevallen?
Vraag: Stel dat door dit proces de coöperatie failliet gaat. Vervalt dan het onderpand aan de Rabobank, die het vervolgens kan verkopen aan de hoogste bieder?
Vraag: Ik las dat het juridisch eigendom van de chalets die na 1992 gebouwd zijn, en die als onroerend goed gekenmerkt worden door de BB, ligt bij de coöperatie (de eigenaar van de grond) en het economisch eigendom bij het lid. Wat zijn de gevolgen voor een lid van een chalet van na 1992 als, de coöperatie failliet gaat?

Ik hoop dat ik u een duidelijk beeld heb gegeven van de situatie en zie met zeer grote belangstelling uw antwoord tegemoet.

Beiden. Nee het onderpand blijft als preferent crediteur in het faillissement, de grond trekt de chalet na als er geen erfdienstbaarheid of opstalrecht is geregeld. Dit was ook al zo voor 1992. Het gaat om de duurzame verbondenheid van de chalet met de grond ..

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag