Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ls,

Mijn moeder bezit een eenvoudige bedrijfswoning met een waarde circa 60.000 Euro. Dit is de totale waarde van woning en grond bij elkaar.
Zij is enkele jaren opgenomen wegens dementie en wij voeren nu het bewind.
De bank heeft mijn moeder in het verleden een hypotheek verstrekt, waarvan de waarde nu 155.000 euro is en die nog mag oplopen tot 200.000,-. In de stukken werd dit een opeetconstructie genoemd.
De hypotheek is hiermee echter veel hoger dan de waarde van de woning. De bank heeft destijds kennelijk de waarde van e woning verkeerd ingeschat of op basis van een burgerbestemming.

Wij hebben de afgelopen jaren het bestemmingsplan laten wijzigen, waardoor de woning qua waarde veel hoger is geworden en ook meer is geworden dan de hypotheek.

Om dit te realiseren hebben we veel kosten moeten maken en zeer veel uren, mede door allerlei problemen die we tegenkwamen gedurende het traject van herbestemming. Onze kosten zijn opgelopen tot bijna 50.000 euro.
De waarde van de woning is echter wel meer dan de hypotheek en de gemaakte kosten tezamen.

Wij vragen ons echter af in hoeverre wij de bank kunnen bewegen tot een bijdrage in de kosten. De bank is immers vooral de winnende partij. Hadden we niets gedaan, dan had bij verkoop van de woning (als bedrijfswoning) de bank een verliespost gehad van minimaal 100.000 euro, omdat de resterende schuld absoluut niet af te lossen zou zijn.

Aangezien wij nu de actie hebben genomen tot herbestemming (zonder garanties vooraf...), hebben wij de bank behoed voor een fors verlies.

We vragen ons ook af in hoeverre we de bank kunnen verplichten tot actie omdat de bank immers een hypotheek heeft verstrekt, die ver uitsteeg boven de waarde van de woning.

Graag uw advies.

Niet de bank maar de erfgenamen hadden een verliespost gehad. Wat is het dat u wil: opnieuw het huis verhypothekeren?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag