Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik lig in scheiding met mijn vrouw en we hebben samen een hond. Ik wil de hond niet houden en zij wil dat juist wel, maar dan wel samen ervoor zorgen. hierdoor krijg ik extra kosten en hou ik minder tijd over voor bijvoorbeeld mijn kinderen, omdat de hond ook zorg nodig heeft. Kan ik hiervoor een financiële tegemoetkoming vragen en/of kan ik weigeren om de zorg van de hond op mij te nemen?

Vaak wordt de regeling opgenomen: "hond-volgt-kinderen". Dit houdt in dat de hond en de kinderen steeds samen blijven. Als u niet de zorg voor de hond wil houden, dan kan uw vrouw vragen om een onderhoudsvergoeding voor de hond.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt voor uw reactie. Het probleem is juist dat ik in eerste instantie een onderhoudsvergoeding (bijdrage in hondenbelasting, meebetalen aan eventuele medische kosten, eten) heb aangeboden én een financiële tegemoetkoming (€5000) waarvan mijn toekomstige ex -vrouw bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice kan inhuren. Ook heb ik aangeboden om in de kleine vakanties, als de kinderen bij mij zijn om op de hond te passen. Kan ik verplicht worden om verder voor de hond te zorgen? Zij wil de hond houden en ik vind dat juist prima, maar dan moet zij ook de zorg van de hond op zich nemen.


Juridisch gezien is de hond niets anders dan een auto of huis. Diegene die de hond overneemt (en het eigendom volledig krijgt), moet ook daarvan de onderhoudskosten dragen. Of de hond wordt verkocht.

Als de hond belangrijk is voor de stabiliteit van de kinderen, dan is het redelijk dat u toch samen de kosten van de hond verdeeld tussen u beiden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De kosten zijn ook niet zozeer het probleem. Het zit hem meer in de zorg voor de hond. Kan mijn vrouw mij verplichten om ook voor de hond te zorgen? Als de hond onderdeel is van de inboedel, dan lijkt mij dat niet. Hetzelfde geldt voor planten of een auto, toch. De eigenaar draagt volledige zorg daarvoor



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag