Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste lezer, ik heb een bedrijfspand op het oog om te kopen. Ik wil daar regelmatig verblijven. Dus wil ik er slapen, douchen en eten maken en natuurlijk mijn bedrijf runnen.
Ik heb een woonadres en dan dus ook een bedrijfsadres.

Is dit volgens de wet toegestaan?

Als u maar op het woonadres inschreven staat, dus uw GBA adres, dan zal de gemeente u daar niet mee lastig vallen.

Beoordeel dit antwoord:

Ik adviseer u om voorzichtig met uw voornemen om te gaan en om eerst goed te bestuderen wat volgens het op het bedrijfspand van toepassing zijnde bestemmingsplan qua gebruik van het pand wel/niet is toegestaan. Wat u beschrijft (slapen, eten douchen) is geen bedrijfsmatig gebruik maar woongebruik. Indien u in het pand hiervoor voorzieningen gaat treffen die (doucheruimte, keuken, slaapruimte), die redelijkerwijs niet in overeenstemming zijn met het volgens het bestemmingsplan toegestane gebruik, dan mag (en soms moet) de gemeente hier tegen optreden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reacties.

Jan Paul, u schrijft "Indien u in het pand hiervoor voorzieningen gaat treffen die (doucheruimte, keuken, slaapruimte), die redelijkerwijs niet in overeenstemming zijn met het volgens het bestemmingsplan toegestane gebruik, dan mag (en soms moet) de gemeente hier tegen optreden."


Bijvoorbeeld: voor trainingen en workshop kan ik een keuken nodig hebben. Voor overwerk ook. Omdat een vriend van mij een stukje ruimte wil huren zodat hij fysiotherapie kan doen, heb ik daar een ruimte voor nodig met een douche.
Om bij lange dagen 16 uur werk per dag zijn niet ongewoon, toch even de rust te nemen is een bed nodig (bij nachtdiensten in bedrijven slaap men ook in het bedrijf).

En als ik de vraag puur zwart wit bekijk? Ik koop een pand waarvan het bestemmingsplan in overeenstemming is met hetgeen ik het voor ga gebruiken, mag ik dan verblijven in het pand terwijl ik officieel ergens anders woon.


Als het feitelijk gebruik overeen stemt met het door het bestemmingsplan toegestane gebruik, dan kan hier op basis van het bestemmingsplan niet tegen worden opgetreden.
Echter u dient zich wel in te schrijven in de gemeente waar u uw werkelijke verblijfplaats heeft, zie:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/basisregistratie-personen-brp

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord. Ik begrijp ook wel dat dit iets is dat op het randje is.
Het vinden van een betaalbare woning met ruimte voor mijn bedrijf is na een scheiding is heel lastig. De kosten in verhouding tot mijn huidige inkomsten zijn op dit moment hoog (hoge alimentatie) en dus zoek ik alternatieven.
Een alternatief zou dus een bedrijfspand zijn.

Bedankt voor de reacties.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag