Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik heb een verkeerd geadresseerde brief ontvangen.
Naam: fout.
Straat: Mijn straatnaam.
Huisnummer: Mijn huisnummer.
Postcode: Deels correct.
Woonplaats: Correct.

Ik heb brief (uit automatisme) geopend zonder eerst te controleren ofdat die brief voor mij bestemt was.
Het betreft een brief over een aanmaning in een juridische kwestie.
Ik heb de verzender van die brief op de hoogte gesteld van de verkeerde adressering.
De verzender gaat mij aanklagen voor schending van het briefgeheim.
Ik heb en globaal idee wat schending van briefgeheim inhoud (ik heb geen juridische achtergrond) maar het lijkt mij dat ik niet schuldig ben.

Artikel 201 | Sr, Boek 2, Titel 8
Hij die opzettelijk brieven of andere stukken, aan een post- of telegraafkantoor bezorgd of in een postbus gestoken, aan hun bestemming onttrekt, opent of beschadigt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

Ik heb de brief niet opzettelijk geopend dus lijkt mij dat het artikel niet op mij van toepassing is. (Zelfs als ik de brief wel opzettelijk geopend zou hebben lijkt mij dat onbewijsbaar.)
De verzender lijkt niet voor rede vatbaar. Verkeerd geadresseerde post dient ongeopend retour gezonden te worden is hun enige antwoord.
Ik heb geen enkel bewijs maar mij bekruipt het gevoel dat ze zich indekken tegen hun eigen fouten. Door hun fout heeft de tegenpartij de brief niet ontvangen en daardoor zijn wellicht (nog meer) problemen ontstaan.

Als ik daadwerkelijk voor de rechter moet verschijnen is het uiteraard duidelijk dat ze de aanklacht hebben doorgezet.
Hoe weet ik of de aanklacht niet is doorgezet of afgewezen? Zoals als ik het systeem begrijp doet iemand aangifte bij de politie. Die verwerpen de aangifte evt. Zoniet dan krijg ik de kans om mijn visie toe te lichten op het politie bureau.
Krijg ik altijd melding v/e aangifte? Ook als deze verworpen is?
Deze kwestie is dag en nacht in mijn gedachte en zou toch wel graag weten of een aangifte verworpen is, Anders denk ik naar een jaar nog steeds "De brief van justitie kan nog komen."
Ik wil dit nare hoofdstuk afsluiten.

Hoe serieus moet ik dit soort bedreigingen (want zo voelt het) nemen?
Moet ik bepaalde acties ondernemen?

Bij voorbaat dank voor het lezen en beantwoorden van mijn vraag.

Natuurlijk hebt u het briefgeheim niet geschonden. Met de bezorging is het posttraject geëindigd, terwijl het briefgeheim ziet op het traject tussen het ter post bezorgen ('in de brievenbus doen') en bezorging bij de geadresseerde.

Ik verwacht niet dat men werkelijk aangifte zal doen en ook niet dat het Openbaar Ministerie er een zaak van zal maken. U hoeft zich geen zorgen te maken. U kunt overigens niet zelf al bij voorbaat naar het politiebureau, als er geen aangifte is gedaan. Áls er aangifte wordt gedaan en de politie neemt de zaak in behandeling, wordt u uitgenodigd op het bureau om een verklaring af te leggen. Maar zover zal het - nogmaals - niet komen.

Uw indruk dat de verzender zich wil indekken, lijkt mij juist. Helaas kunt u er niet zoveel aan doen dat de wederpartij met aangifte dreigt, want dat is op zichzelf niet onrechtmatig.

Zoals aangegeven hebt u echter geen reden om zich zorgen te maken. U hoeft geen acties te ondernemen en brieven van de wederpartij niet meer te beantwoorden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw zeer snelle en duidelijke antwoord! Zie mijn vervolgvraag aub *niet* als het in twijfel trekken van uw kennis.

"bezorging bij de geadresseerde."

Wat/wie is een geadresserde? Een huisadres? Of een persoon?
Is het posttraject geëindigd bij bezorging of bv pas als het bij de juiste persoon is aangekomen?
Ik woon alleen maar in het geval van samenwonen mogen alle bewoners post openenen waar hun naam niet op staat?

Nogmaals dank!
Mijn hart klopt al wat minder snel :-)


Ik begrijp uw vraag wel. Met 'geadresseerde' doelde ik op het eind van het bezorgtraject, in dit geval dus deponering in uw brievenbus. Het bezorgtraject is dan geëindigd (alleen bij de verkeerde persoon). Het briefgeheim ziet op postbezorgers en 'posthengelaars'. Abusievelijk opening van bij u bezorgde brieven valt er niet onder, vooral niet als de brief uw adresgegevens vermeldt. Bovendien is niet voldaan aan het vereiste dat u 'opzettelijk' de brief hebt geopend: dat is abusievelijk gebeurd.

Nogmaals: u hebt geen reden zich zorgen te maken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag