Vraag

Ik heb als consument een nestje chihuahua's gekregen en deze vervolgens via Marktplaats verkocht.

Een van de puppy's is verkocht en de eerste 1,5 week ging het uitstekend bij de nieuwe eigenaren. Na deze periode kreeg ik een telefoontje dat het puppy agressief gedrag vertoonde en dat ze bloed zouden laten prikken om een verklaring te vinden voor dit gedrag.

Uit dit bloedonderzoek is niets gekomen en ze zijn verder gegaan met onderzoeken. Tussentijds is mij gevraagd een financiƫle tegemoetkoming te doen voor de gemaakt kosten. Ik heb aangegeven hier over na te zullen denken.

Het tweede onderzoek betrof een echografie om te kijken of het hondje ergens pijn had om het gedrag te kunnen verklaren. Hierna ben ik door de kopers gebeld en vertelde ze mij dat er niets gevonden was in het lijf, maar dat er waarschijnlijk in het hoofdje iets niet goed zat.

De dag erop ontving ik wederom een telefoontje met de mededeling dat de DA geadviseerd heeft het hondje in te laten slapen omdat de aanleg van de kleine hersenen niet goed was.

Het rapport van dit onderzoek heb ik ontvangen. Hierin wordt inderdaad gesteld dat er waarschijnlijk iets niet goed is bij de aanleg van die kleine hersenen maar met de eindconclusie dat dit geen verklaring geeft voor de klachten!

Ik heb mijn eigen DA gesproken en die gaf aan dat dit wel een hele drastische beslissing was. Ik heb de kopers toen het voorstel gedaan om de helft van het aankoopbedrag terug te geven en het hondje weer op te halen en hier een tweede kans te geven.
Dit voorstel is meteen van de hand gedaan, ze wilden het samen 'afronden' en hebben het hondje dezelfde dag laten inslapen.

Nu zijn we een week verder en eisen de kopers van mij het volledige aankoopbedrag terug. Als ik hier niet mee akkoord ga willen ze deze zaak voorleggen aan de rechter en alle gemaakte kosten terugeisen.

Mijn vraag is de volgende:

In hoeverre ben ik als particulier aansprakelijk te stellen voor het bovenstaande? Het eventuele gebrek aan het hondje geeft normaal gesproken hele andere klachten (dronkemansgang en motorische storingen). Zowel hier thuis als bij de nieuwe eigenaren waren er in beginsel geen problemen. Ook de onderzoeken geven geen verklaring voor het probleem.
Tevens is het niet een 'erfelijk' iets waar ik van op de hoogte had kunnen zijn.
Mijn voorstel om het hondje terug te nemen en de helft van het aankoopbedrag terug te geven is niet op ingegaan, geen tegenvoorstel, niets.

Er is geen verkoopcontract, de voorstellen die ik gedaan heb zijn wel schriftelijk gedaan.

Deel deze vraag

2 Reacties

2
  • 4 door 45452
U kunt als particulier aansprakelijk worden gesteld voor de schade als er een tekortkoming is die u kan worden toegerekend. Het hangt er van af welke zorg u heeft besteed aan het hondje en of u wel wist van de aandoening. Is het bv een zeldzame ziekte waar u geen weet van kon hebben, dan kan in beginsel u dat niet worden toegerekend, zoals u al aangeeft.
Dit betekent dat u dan niet aansprakelijk bent voor de schade en de koper door het niet terug willen geven van het hondje daar geen aanspraak op kan maken. Ook vanwege het feit dat u een voorstel hebt gedaan waar niet op is ingegaan door de koper en deze een onderzoeksplicht heeft bij de koop, terwijl u overigens een mededelingsplicht hebt jegens de koper.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
2
  • 5 door 45452
Zowel op medische grond als op juridische grond is de vordering van de koper onterecht, immers de gestelde diagnose verklaart niet de gedragingen van de hond.
U heeft het aanbod gedaan om de hond terug te nemen.
Weliswaar ware het beter geweest om het hele aankoop bedrag dan terug te geven, maar de koper wilde kennelijk op geen enkele wijze meewerken aan het teruggeven van de hond.
Daarmee is er sprake van rechtsverwerking en kunnen zij niet op goede grond de vordering tegen u instellen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm