Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Mijn vriend heeft sinds 4 jaar en bedrijf met zijn vader. Mijn vriend heeft nooit inzage gehad op de boekhouding omdat dit letterlijk en figuurlijk voor hem werd verstopt. In 2016 kwam hij erachter dat de jaarcijfers van 2014 zijn gefingeerd en dat zijn vader dmv die cijfers een behoorlijk huis heeft kunnen kopen (behoorlijke hypotheek). Na verschillende bedreigingen van klanten te hebben gehad wegens wanbetaling is mijn vriend op onderzoek uit gegaan. Hij is erachter gekomen dat er enorme schuld op de bv staat (behoorlijk veel schuldeisers). Nu mijn vriend op het punt staat persoonlijk failliet te worden verklaart zonder ooit maar ergens voor te hebben getekend of inzage in heeft gehad , is het nu volledig geëscaleerd. Verder zou zijn vader via zijn eigen holding materialen leveren voor onze aanbouw die we via een bouwdepot konden zetten, dit is nooit gedaan en is er dus ook nog persoonlijk geld van hem afgepakt. We zijn ten einde raad en willen graag weten wat we zouden kunnen doen hieraan?

Wat een ellendige situatie waarin u en uw vriend terecht zijn gekomen. Belangrijk om te weten is op welke grond uw vriend op het punt staat persoonlijk failliet te gaan. Ik meen uit uw vraag te begrijpen dat hij en zijn vader via een BV zaken deden. In dat geval wordt in eerste instantie de BV failliet verklaard en kunnen (feitelijke) bestuurders onder bepaalde omstandigheden door de curator worden aangesproken en als gevolg daarvan persoonlijk failliet gaan. Als het aan de vader van uw vriend te wijten is dat de BV failliet is gegaan, dan zal hij als eerste de kans lopen persoonlijk failliet te gaan. Of uw zoon in kader van de mislukte samenwerking met zijn vader, nu een schadeclaim tegen zijn vader kan indienen, sluit ik niet op voorhand uit, maar veel hangt af van de vorm waarin de samenwerking is gegoten, van wat de vader concreet kan worden verweten, maar ook van de mate waarin uw vriend zelf steken heeft laten vallen. Als de samenwerking 4 jaar heeft geduurd en uw vriend al die tijd akkoord is gegaan met "het verstopt houden" van de cijfers, dan gaat hij op dit punt niet vrij uit.

U dient ieder geval actie te ondernemen op het punt van de wel betaalde maar niet geleverde spullen voor uw aanbouw. ik adviseer u om hiervoor juridische hulp in te schakelen, om een poging te doen via beslaglegging uw rechten zoveel mogelijk te waarborgen.

Beoordeel dit antwoord:

het heeft er alle schijn van dat de vader in het kader van bestuurdersaansprakelijkheid aansprakelijk kan worden gesteld.
Ook is onderzoek geboden wat er precies in de oprichtingsacte staat van de BV en met name welke bevoegdheden er voor de bestuurders zijn.
wellicht dat een conservatoir beslag op de aandelen van de holding van de vader en op de woning van de vader en overige zaken soelaas biedt.
Ik lees niet dat de vader persoonlijk failliet gaat.
Ik help u graag.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor de snelle reactie, wij gaan nu stappen ondernemen voor juridische hulp en hopen op een goede afloop. Hartelijk dank.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag