Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb mijn schade auto laten bergen door een berger. Echter mist de motorkap van een exclusive auto. Kan ik dit bergbedriif aansprakelijk stellen?

De berger heeft een zorgplicht jegens de eigenaar van de auto, en zal in principe aansprakelijk zijn voor het verloren gaan van onderdelen van de auto. Was de motorkap nog onderdeel van de auto toen de berger de opdracht kreeg? OF was de motorkap al los van het voertuig en is deze door bijvoorbeeld RWS opgeruimd?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De motorkap was onderdeel van de auto bij ophalen transport. Deze heeft naar mijn vermoeden met alleen tape aan de voorzijde vastgezeten. Beugels met drukveren zijn afgebroken. Hier moet de wind onder zijn geslagen. Rws kan me niet helpen want ze weten niet waar die eraf is gegaan. Ik heb ook mijn twijfels of dit wel is gebeurd. De auto is ook een dag later afgeleverd dan afgesproken en heeft op onbekend terrein gestaan.
Standpunt van berger, AVC voorwaarden. In Artikel 11.b waarin deze haar schuld niet neemt en verantwoordelijkheid op opdracht gever schuift.
En doordat er schade aan de kap zat, moest hij vervangen worden (2 deuken) en is er daarom geen economische waardevermindering.


Gebrekkigheid van de verpakking, waar art 11 lid b op doelt, kan geen reden zijn om de aansprakelijkheid af te wijzen. Juist een berger van schadevoertuigen behoort het voertuig juist te zekeren en te verpakken voor transport, dat is zijn vak.

Het tweede argument kan wel doel treffen; als de vervanging van de motorkap niet duurder is dan het herstellen van de nu verloren gegane kap is er feitelijk geen economische schade geleden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Met deze beschadigde motorkap was de auto goedgekeurd voor op de weg, zonder motorkap niet. Fus wat mij betreft moet ik nu extra kosten maken, terwijk dit niet had gehoeven. Kan u mij helpen met het vervolg. Bedriif blijft bij standpunt, ik wil een rechtzaak. Mvg


U zou de berger kunnen vragen om de auto af te leveren op een locatie die u goed uitkomt. De schade zal m.i. een rechtszaak niet rechtvaardigen. Als u dat toch overweegt zult u eerst de kosten moeten maken die de hoogte van de schade bepalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag