Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een holding A (100%) die deze week failliet is verklaard (op mijn verzoek). Deze holding heeft een 50% deelneming in Holding B waar vervolgens 3 werkmaatschappijen onder hangen.

Holding B is bestuurder van de 3 werkmaatschappijen.

Nu stelt de curator dat hij geen bestuurder kan zijn van Holding B en de onderliggende werkmaatschappijen, en dat ik bestuurder blijf van Holding B en de 3 werkmaatschappijen.

Mijn vraag is of dat kan? ik ben immers (voormalig) bestuurder van een failliete holding en ben derhalve ook ontslagen als werknemer (ik had een arbeidscontract binnen holding A).

Holding B heeft een failliete (groot) aandeelhouder, maar is zelf niet failliet en bestaat dus gewoon nog. Als u persoonlijk statutair bestuurder was van Holding B dan bent u dat nog steeds.
Als Holding A statutair bestuurder van Holding B was en u binnen Holding B alleen namens Holding A de directie voerde, dan zie ik niet in hoe u na het verlies van uw positie als bestuurder van Holding A nog namens Holding A de directie over Holding B en haar 3 werkmaatschappijen kan voeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie. Waardeer ik enorm!
Holding A is inderdaad statutair bestuurder van Holding B.
Met Holding A had ik een persoonlijk arbeidscontract, deze is zojuist schriftelijk door de curator beëindigd.

Echter stelt de curator in een schrijven eerder op de dag dat;
- mijn vennootschapsrechtelijke bestuurstaken blijven onaangetast, bijvoorbeeld het voeren van de administratie en,
- in ons geval aanvraag van de surséances van betaling of de faillissementen van de drie kleindochters.

De curator stelt tevens dat hij de statuten van de gefailleerde nog niet, maar het lijkt hem vooralsnog niet mogelijk dat ik ontslag als bestuurder kan nemen maar eerst zou moeten verzorgen dat de faillissementen van de kleindochters worden aangevraagd.

Tevens stelt de curator dat het zijns inziens zelfs denkbaar is dat ik als bestuurder aansprakelijk kan worden gehouden indien ik in dit stadium ontslag zou nemen als bestuurder en de vennootschappen zou verlaten.
Volgens mij is dit allemaal erg tegenstrijdig en juridisch (voor zover ik logisch redeneer) niet mogelijk.

Wat kan ik hieraan doen?


Het lijkt er op dat de curator slechts de arbeidsoverenkomst heeft beeindigd, zodat u geen recht meer heeft op loon, maar dat u nog steeds bestuurder van de failliete holding A bent.
Waar de curator op doelt is dat u als "directeur-grootaandeelhouder" van de failliete holding, nog steeds (vennootschappelijke) verantwoordelijkheden heeft, die ook doorlopen na het faillissement van Holding A.
Voor het afwikkelen van het faillissement van Holding A, zal het waarschijnlijk onvermijdelijk zijn om ook hierbij Holding B en de werk-BV's te betrekken. Hierbij kan zich een belangentegenstelling gaan voordoen aangezien Holding A hierbij ook te maken gaat krijgen met de belangen van de andere (50%) aandeelhouder(s) in Holding B en de daaronder hangende Werk-BV's.
De curator mag van u verwachten dat u hierbij zich inspant om het faillissement van Holding A ten behoeven van de schuldeisers van Holding A optimaal af te wikkelen. Doet u dit niet dan kan dat leiden tot een persoonlijke onrechtmatige daad van u, zodat u voor de daaruit voortvloeiende schade persoonlijk aansprakelijk bent.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag