Stel vraag

Particulier


Geachte heer, mevrouw,

Ik zit met het volgende probleem waarvan ik hoop dat u mij een advies kunt geven.

Sinds 2014 ben ik dubbel verzekerd (samenloop) voor de inboedel en aansprakelijkheid. Dit komt omdat ik sinds 2014 een hypotheek heb afgesloten en bij de betreffende adviseur ook mijn verzekeringen heb afgesloten. Hij heeft destijds aangegeven de inboedel en aansprakelijkheidsverzekering onder te brengen bij 1 maatschappij (waar ook de opstal is verzekerd) en de oude verzekeringen op te zeggen. De opzegging is uiteindelijk nooit afgehandeld maar sinds die tijd loopt al wel de nieuwe verzekering ( via voogd en voogd). Dit is me nooit echt opgevallen omdat ik bij de “oude” maatschappij (FBTO) nog meerdere verzekeringen heb lopen.

Ik heb hierover contact opgenomen met mijn adviseur met het verzoek de laatst afgesloten verzekering te beëindigen en de dubbele premie te restitueren (er is nooit schade geclaimd). Kort daarop belde hij me terug en gaf aan dat het verstandiger is om alles bij 1 maatschappij onder te brengen en dat het ook mogelijk is om bij FBTO restitutie te vragen omdat dit sinds dit jaar niet altijd de laatst afgesloten verzekering hoeft te zijn en dat hij dit destijds bij hun heeft opgezegd. Ik heb vervolgens aangegeven dat het mij niets uit maakt waar het uiteindelijk onder gebracht wordt, als ik maar restitutie krijg en bij 1 opgezegd wordt. Nu is het bij FBTO in gang gezet om op te zeggen, maar die geven aan alleen vanaf januari dit jaar te willen restitueren omdat toen de nieuwe polis was ingegaan. Ik heb aangegeven hier niet mee eens te zijn, gezien dat nogal een verschil is. Ik heb uiteindelijk € 540,- dubbel betaald, dat is een behoorlijk bedrag. Om die reden heb ik verzocht om alsnog de laatst afgesloten verzekering op te zeggen, gezien je naar mijn weten tot maximaal 5 jaar terug restitutie aan kunt vragen. Hij geeft aan dat ook zij alleen tot januari dit jaar gaan kunnen restitueren met dezelfde reden en dat het beter is om de verzekering bij hun te laten lopen. Ik twijfel er sterk aan of dit wel klopt. Mijn adviseur heeft overigens geen bewijs dat hij de verzekering destijds heeft opgezegd bij FBTO (ik vermoed dat dit ook nooit gebeurd is). Daarom zou ik graag willen weten hoe dat wettelijk is geregeld (dat jullie evt aan kunnen geven waar ik dat kan vinden) en vraag ik jullie advies.

Alvast bedankt!

Artikel 938 Boek 7 BW
1 Behoudens het geval van opzet van de verzekeringnemer of de derde, bedoeld in artikel 928 lid 2 of lid 3 om de verzekeraar te misleiden is geen premie verschuldigd indien in het geheel geen risico is gelopen. Indien over een vol verzekeringsjaar geen risico is gelopen, is over dat jaar geen premie verschuldigd. De verzekeraar heeft recht op een billijke vergoeding van de te zijnen laste gekomen kosten.

Overigens is er m.i in fout van de tussenpersoon die u hier ook op aan kunt spreken mocht de verzekeraar niet willen restitueren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag