Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemiddag,

De situatie is als volgt; mijn ex partner en ik zijn al 14 jaar uit elkaar. We hebben 3 kinderen samen. Voor de kinderen ontvang ik tot nu toe een bedrag aan kinderalimentatie. Ik werk 40 uur en heb sinds kort een koophuis. Doch zijn wij wel afhankelijk van zijn bijdrage. Er is een duidelijk ouderschapsplan waarin onze afspraken staan mbt de kinderen. Nu heeft mijn ex begin dit jaar zijn huurhuis opgezegd en is in afwachting van zijn in aanbouw zijnde koopwoning. Ook heeft hij vorig maand zijn baan opgezegd. Tevens heeft hij de afgelopen maanden regelmatig de afspraken met de kinderen last minute afgezegd. Er is nog een half broertje bij een andere moeder. Doordat vader de contactweekenden steeds afzegt zien de kinderen elkaar nauwelijks. Inmiddels heb ik contact met de moeder van dit broertje en proberen wij samen contactmomenten voor de kinderen te initiƫren.

Hij schijnt te zijn ingetrokken bij een vriendin die wij (ik en de kinderen niet kennen). Als de kinderen van het weekend naar hem zullen gaan zal hij bij zijn moeder zijn.

Ik maak me zorgen of hij de kinderalimentatie nog wel gaat betalen en het zit me net lekker dat wij niet weten waar hij op dit moment woont.

Waar moet ik rekening mee houden en wat zijn onze rechten en zijn plichten in dit verhaal.

Volgens het omgangsrecht heeft uw ex man een informatieplicht ten opzichte van u en aan de kinderen ten behoeve van 'belangrijke feiten en omstandigheden'. U kunt hiervoor eventueel de rechter voor op aanspreken.

De omgangsregeling is afdwingbaar en het niet nakomen, ook wel genoemd het frustreren van de omgangsregeling, is soms zelfs een strafbaar feit. HR 15 februari 2005, LJN AR8250: "Niet nakomen omgangsregeling is bij gezamenlijk gezag onttrekking aan ouderlijk gezag en strafbaar".

De alimentatieplichtige dient dus altijd de kinderalimentatie (indien draagkracht aanwezig is) te betalen, zelfs als uw ex de kinderen niet (genoeg) ziet. Kinderalimentatie mag ook niet verrekend worden met bijvoorbeeld de afwikkeling boedelscheiding of andere verrekeningen tussen beide ouders.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie. Ik neem uw antwoord mee in mijn overweging verder stappen te ondernemen. Mocht het aan de orde zijn zal ik u persoonlijk benaderen.


als hij op enig moment de alimentatie niet meer zou betalen, kunt u de inning daarvan zonder enige kosten neerleggen bij het LBIO (www. lbio.nl). Als er sprake is van een wijziging van omstandigheden zou hij een verzoek kunnen indienen tot verlaging van de kinderalimentatie. Die omstandigheden kunnen velerlei zijn; arbeidsongeschikt geraakt, baan verloren, iemand is hertrouwd, er is sprake van 'nieuwe' kinderen. Indien hij een dergelijk verzoek op enig moment indient, is het voor u verstandig alsdan contact op te nemen met een advocaat die u alsdan kan bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag