Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Situatie:
Mijn vader(87) bezit 2 woningen, de ene woont hij zelf in, de andere huurt mijn broer(plus vrouw en 1 kind). Ik ben getrouwd, geen kinderen. Vader wil dat, na zijn overlijden, mijn broer via legaten beide huizen verkrijgt en dat diens dochter in 1 van de huizen kan wonen. Tevens wil hij waardeverrekening tussen mijn broer en mij zodat zijn beide kinderen elk 50% van de nalatenschap verkrijgen; mijn broer in stenen en ik in euri's. Hij wil daarmee beide woningen binnen de familie houden(ik heb geen interesse in de woningen).Ik zou akkoord zijn met zo'n constructie maar vraag me af of die juridisch mogelijk is. Ik wil tevens dat de legaten pas in werking treden nadat ik mijn deel van de erfenis in euro’s van mijn broer heb ontvangen. Mijn broer zou bv een hyp.lening kunnen nemen op 1 of beide woningen, om mij mijn aandeel te kunnen betalen, maar wellicht zijn er nog andere opties. Kortom: prima dat broer de woningen krijgt, maar ik wil ook mijn deel én ik wil ‘juridisch los zijn’ van mijn broer mbt de nalatenschap zodra de verrekening heeft plaatsgevonden: heb nu prima relatie met m’n broer en wil dat zo houden.
Denkt u dat een dergelijke juridische constructie mogelijk is en heeft u wellicht nog andere opties ? Misschien ook nog belastingtechnische plussen en minnen mbt een dergelijke constructie?
Bij voorbaat dank voor alle reacties !

Wat uw vader wil kan (alleen) via een testament worden geregeld, zodat een notaris moet worden ingeschakeld. Juridisch is dit geen ingewikkelde vraag. Notarissen zijn bij uitstek de adviseurs voor dit soort kwesties, zodat ik u /uw vader adviseer om een adviesgesprek met een notaris aan te vragen.

Knelpunt bij de uitvoering t.z.t. van e.e.a. kan uiteraard de vraag zijn of uw broer de betaling van uw aandeel(hoe wordt de waarde hiervan bepaald?) in de beide woningen gefinancierd zal kunnen krijgen. Hierbij zal er ook rekening mee moeten worden gehouden dat de fiscale rente aftrek alleen voor de eigen woning geldt.

Kortom het is ook zinvol om na te denken wat zal gelden als uw broer niet / niet tijdig uw aandeel kan betalen en overnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag