Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik lig in scheiding, mijn ex is een bekende advocaat in Zwolle met een eigen kantoor.

We waren 24 jaar bij elkaar waarvan 13,5 jaar getrouwd met twee kinderen van 10 en 12.

Mijn ex heeft 2 kantoren en 2 beddenspeciaalzaken. Zijn bedrijven zijn redelijk gezond maar omdat hij in het verleden risicovolle investeringen heeft gedaan, 2 dure panden gekocht in zwolle die nu minder waard zijn, heeft hij grote aflosverplichtingen naar de bank. Hij bouwt hiermee zijn onroerend goed op.
Hij heeft ook een grote rekeningcourantschuld bij de beddenzaak en zelf een belastingschuld van 130.000, omdat hij geen loonbelasting kon afdragen omdat hij zichzelf weing salaris kan uitkeren de laatse jaren.

Hij keert zichzelf ongeveer 65.000 uit per jaar.(bruto)

Zakelijk ben ik niet verweven met hem, heb bijna koude uitsluiting!

Zelf ben ik freelancer en werk parttime, dit was altijd wenselijk omdat mijn ex er bijna nooit was. Ik verdien ongeveer 1400 bruto denk ik.

Ik had eerder een advocate in de hand genomen maar merkte dat dit een lastige zaak was voor haar. Volgens mij zag ze door de bomen het bos niet meer met alle holdings en bv's van mijn ex.

Miin ex was sowieso not amused dat ik een advocate had, en vroeg me of ik ajb een mediation traject in wilde gaan. Het zou beter uitpakken voor mij zei hij, want er viel immers toch "niets te halen". Duas gestopt met de advocate en helaas een hoge rekening verder zonder resultaat.

Nu bij de mediator hebben we een discussie over de alimentaties. (ik heb de kinderen 4 dagen, hij 3) We hebben het over 185 euro aan kinderalimenatie per kind nu ongeveer, en partneralimentatie kan hij niet betalen zegt hij. Hij bood eenmaal 300, en ik vroeg 500, omdat ik in een duur particulier huurhuis kom misschien.

Ik woon nog in de gezamenlijke woning (beide eigenaar, staat onder water voor 30.000, hoge maadelijkse lasten) en mijn ex dus in die dure huurwoning. Hij wil zsm woningruil doen, hij wil ook mijn deel vd hypotheek overnemen.

Mijn vraag is:
1) Wat is slim te doen met de koopwoning? moet ik eruit? De scheiding is of net of nog niet eens aangevraagd.

2) Heb ik kans op partnertalimentatitie met zijn inkomen? Moet ik deze door een rechtbank laten vasstellen? Ik red het nu niet eens zonder.
Ik moet een vaste baan gaan vinden maar vooralsnog heb ik die niet.

3) Kan ik beter weer een advocaat in de hand nemen?

Uw kinderen hebben recht op financiƫle ondersteuning door beide ouders, u hebt recht op financiele ondersteuning door uw ex-partner.

Qua vermogen moet u, op basis van de "bijna" koude uitsluiting, uw deel krijgen. Om vast te stellen wat uw rechten zijn zult u met iemand in overleg moeten gaan of zelf heel goed uitzoeken hoe u de afspraken de afgelopen 24 jaar daadwerkelijk heeft ingevuld. Op basis daarvan zijn nl. vele uitkomsten mogelijk.

Voor wat betreft de draagkracht van uw ex-partner is dat ook zo. Zijn "salaris" is tamelijk arbitrair, de vennootschappen waarvan hij eigenaar is mogen zelf dat salaris vaststellen. De cijfers van die vennootschappen zullen dus meer bepalend zijn voor zijn draagkracht.

En dan rest nog de vraag omtrent uw huidige levensstijl. Uw ex-partner hoort deze als uitgangspunt te hanteren, maar is niet verplicht u meer dan dat toe te kennen, ook niet als zijn draagkracht dat toe zou laten.

Een complex geheel dus, inderdaad, waarbij ik u zou aanraden om u goed te verdiepen in de regelingen, richtlijnen en procedures. Daarnaast kunt u een advocaat inschakelen, hoe minder deze hoeft uit te zoeken hoe lager de kosten voor u uit zullen vallen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik kan geen aanspraak maken op zijn zakelijk vermogen, dat is uitgesloten.
De vraag is alleen of hij met zo'n dergelijk salaris onder partneralimentatie uit kan komen, die kant wil hij op. Kan deze minder of nihil zijn omdat hij hoge kosten heeft (hypotheek etc) en vindt dat ik meer verdiencapaciteit heb? Dat laatste kan het geval zijn maar is nu niet zo.
Of zou een rechter hem kunnen dwingen tot een andere levenswijze, bv door een goedkopere woning te gaan bewonen etc, waardoor hij beter aan zijn zorgplicht kan voldoen?

Mijn levensstijl is allang veranderd, zeker niet luxe meer en dat hoeft ook niet.

Ik zit morgenochtend om 8.30 uur bij de mediator en moet gaan bepalen of ik akkoord ga met een minimale partneralimentatie en dat hij het koophuis gaat overnemen??
Of niet akkoord gaan, uit mediation stappen en met advocaat een rechter uitspraak laten doen?


Het is nog maar de vraag of je geen aanspraak kunt maken op het vermogen. In de afgelopen 24 jaar is een hoop gebeurd, wellicht heb je bijgedragen aan de opbouw van het vermogen?

Is het in elk geval jullie gezamenlijk doel om het voor de kinderen gezellig te houden? Dan zou jouw geluk ook een onderdeel daarvan moeten zijn, uw geluk straalt immers uit naar uw kinderen?

En dan is er nog de kwestie van de oudedagsvoorziening. Als er voorzieningen zijn in het bedrijf, dan zijn die de afgelopen jaren mede voor jou bestemd geweest.

Zoals je ziet is het een complex geheel, een voorlopige schikking totdat alles uitgezocht is zou dan ook een valide doel kunnen zijn van de mediation.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag