Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Noord-Beveland is een eiland waarop erg veel recreatiewoningen worden gebouwd. Onder het mom van een Landgoed is een recreatiepark met meer dan 100 woningen gebouwd. Na de aanvraag voor een nieuw project vroeg de raad om een Landgoederenbeleid, zodat ook het nieuwe verzoek hieraan kon worden getoetst. Ondanks dat volgens het beleid op een Landgoed een hoofd-gebouw met 2 bijgebouwen mogen staan, ging men toch akkoord met een plan voor een hoofd-gebouw met 10 recreatieappartementen en daar omheen 15 recreatievilla's. De toestemming werd gemotiveerd als een gevolg dat de aanvraag al was ingediend voordat het beleid was vastgesteld. Het bestemmingsplan moet worden gewijzigd en ik heb hiertegen een zienswijze ingediend, waarin ik het niet voldoen aan het beleid, alsook de hierbij gevoerde procedure heb aangeklaagd. Ik heb de volgende vragen:
1) Kan men als Gemeente zelf bepalen dat er geen m.e.r. behoeft te worden uitgevoerd.
2) Mijn zienswijze is afgewezen, maar ik heb hierover persoonlijk geen bericht ontvangen, maar heb dit moeten lezen uit de ingekomen stukken bij de raadsvergadering. Is dit een normale procedure.
Kan het niet toepassen van het vastgestelde beleid nog op een andere manier ergens nog verder worden aangeklaagd?

U kunt bezwaar maken tegen de afgegeven vergunning. U moet daarvoor wel als belanghebbende aangemerkt worden; dit moet u kunnen aantonen. Na dit bezwaar, dat door de gemeente behandeld wordt, kunt u in beroep bij de rechtbank, en in hoger beroep bij de Raad van State.

De gemeente zou, als het plan niet goedgekeurd zou worden, waarschijnlijk planschade moeten vergoeden aan degene die de vergunning aanvroeg, omdat de regels gewijzigd zijn toen de aanvraag al liep; de eigenaar die dan toch niet kan bouwen leidt daardoor aantoonbaar schade.

De gemeente zal om die reden het bouwen alsnog willen toestaan; het zou dus wel eens een taaie strijd kunnen worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helaas krijg ik geen antwoord op de 2 gestelde vragen.


1) ja, er kan een vormvrije MER-beoordeling plaatsvinden.
2) dat is de normale procedure bij een zienswijze.

Vond u de eerder gegeven informatie volstrekt niet relevant?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag