Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


eind 1800 is een erfdienstbaarheid gevestigd op mijn perceel dat achterburen te voet, met kruiwagen of met laad- en loswagen door een gang in mijn huis mogen gaan. Mogen de buren 100 jaar later dan zomaar met hun fietsen door mijn gang ?

Nee, lopen naast de fiets ("aan de hand voeren") mag wel.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijns inziens is het niet in orde dat het heersend erf het gebruik maar mag interpreteren zoals het hem goeddunkt ! Een kruiwagen is een heel ander gebruik dan een fiets ! Een kruiwagen is in geval van werkzaamheden dus een sporadisch gebruik. Fietsen zijn een meervoudig dagelijks gebruik. Daarbij komt dat het huis gesplitst is waardoor meerdere huishoudens met meerdere fietsen. Dat zijn verzwarende factoren ! Het is kwalijk te noemen dat het gebruik door het heersend erf zich niet aan banden laat leggen, het hek is van de dam! Bepalingen in de akte zijn hierdoor zinloos en een dienend erf wordt zodoende gedwongen om schikkend te zijn. Bepalingen die het lijdend erf zouden moeten beschermen tegen wangebruik worden gemakshalve verwaarloosd !


U heeft wel een punt met de verzwaring van de erfdienstbaarheid door de splitsing van het heersend erf, daar hoeft u inderdaad geen genoegen mee te nemen. Of een fiets wel of niet aan de hand meegenomen mag worden hangt mede af van de wijze waarop in het verleden van de erfdienstbaarheid gebruik is gemaakt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er was voor de splitsing nooit gebruik met fietsen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag