Vraag

Vraag voor een vriend van mij.

Hij is vader van 2 kinderen: 6 en 3 jaar. Hij en zijn ex hebben kort geleden hun relatie beëindigd. Nu hebben ze een ouderschapsplan opgesteld met zijn ex. De kinderen zijn 3 dagen per week bij hem en 4 bij haar. Haar voorstel omtrendt alimentatie komt van haar en luidt als volgt:

* hij betaald €25 per kind per maand aan haar (berekend door advocaat, hij heeft geen inkomen door eigen zaak die niet loopt en zij verdient ongeveer €1000 per maand)
* daarvan wordt betaald: kleding kinderen, cadeautjes voor vriendjes van kinderen bij verjaardag, niet vergoede medische kosten (what that me be... want volgens mij zijn de kinderen gratis verzekerd via haar)

Nu heeft zij ook afgedwongen dat hij 50% van de hobby's en 50% van het schoolgeld + schoolboeken meebetaald. Lees: ze eist dat.

Dat wil hij best doen, in de veronderstelling dat het blijft bij die €50 kinderalimentatie per maand. Hij begrijpt ook wel dat dat een absurd laag bedrag is om de kinderen van te moeten opvoeden en hij wil zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Hij heeft het contract dus onder deze voorwaarde al getekend. Dat was misschien een beetje dom van hem?
Hij deed dit in de veronderstelling dat het bedrag nu vaststaat op €50 per maand en hij buiten dat bedrag nog redelijk kan sparen voor als de kinderen gaan studeren. Dan kan hij voor 50% bijdragen aan de studie en hobby. Als het haar t.z.t. niet lukt om haar 50% te betalen wil hij haar ook nog tegemoed komen voor zover dat in zijn macht ligt. Zij is geen spaarder dus hij hoopt haar daarmee in bescherming te nemen tegen zichzelf. Daarbij weet hij dan 100% zeker dat de kinderen kunnen studeren.
Daarbij geeft hij aan van plan te zijn om aan te bieden het alimentatiegeld voor de kleding ieder jaar te verhogen zodat de kinderen vanaf hun 12e €55 per kind per maand hebben om te besteden. Dit n.a.v. een berekening van Nibud die zegt dat kinderen dat per maand aan kleding kwijt zijn.
Al met al denkt hij dan een aardige regeling neer te leggen voor haar, aangezien zij ook de kinderbijslag krijgt. Hij staat er voor open om haar financieel te helpen waar kan. Al moet zij natuurlijk geen misbruik gaan maken van dat hij fulltime werkt en zij maar 2 dagen in de week. Zij is niet gedeeltelijk arbeidsongeschikt en is op eigen initiatief van 5 dagen naar 2 dagen gegaan, dus in principe kan zij zelf ook nog wat stappen zetten ter verbetering van haar inkomen.


Maar ik heb het vermoeden dat als hij dadelijk weer voor een baas werkt (en dat duurt niet meer al te lang want hij stopt met zijn eigen zaak) zij de alimentatie omhoog wil hebben en dat hij daarbovenop ook nog die 50% moet meebetalen voor hobby's en school omdat dat nu eenmaal is afgesproken.

Hij verdiende een jaar terug €2000 netto. Mijn schatting is dat hij €300 - €350 alimantatie gaat betalen. Blijft er niet veel over voor iemand die in de randstad woont.

Ik heb begrepen dat de kinderalimentatie zoals berekend door een advocaat e.d. all-inclusive is.
Nu wil hij ook best die hele alimentatie betalen (dus die €350 euro), maar wil dan wel dat er in het contract komt te staan dat zij alle kosten voor school en hobby's op zich neemt zoals ook de bedoeling is bij alimentatie. Immers: waarom zou hij 2x voor iets moeten betalen?

Kan het contract nog worden gewijzigd op het punt van wat er van de kinderalimentatie moet worden betaald of staat dat nu eenmaal vast en is hij de pineut als de kinderalimentatie omhoog gaat?

Als dit een rechtzaak wordt heeft hij dan een punt als hij zegt: de hoogte van de alimentatie wordt veranderd, dus ook wat er van die alimentatie wordt betaald veranderd want ik weiger om nog een vrijwillige bijdrage te leveren voor de schoolkosten?

Deel deze vraag

1 Reactie

De alimentatiebijdrageplicht is een minimale en bepaald op een wettelijk (alles inclusief ) bedrag, behalve uitzonderlijke uitgaven, denk aan orthodontist , bijzondere schoolmiddelen. Dus feitelijk heeft de andere ouder niet meer af te dwingen. Als er goed overleg mogelijk is , is het beter de kinderen in te schrijven op het adres van de minst verdienende ouder in verband met recht op kind toeslagen en alleenstaande ouderkortingen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm