Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Het betreft de casco huur van een winkelpand. In verband met voorgenomen vervanging van de VR-verwarmingsketel door een HR-ketel zal het rookgasafvoerkanaal vervangen moeten worden. Het pand bevindt zich op de begane grond met 2 woonverdiepingen daarboven. Vanaf 2015 is de verkoop van VR-ketels niet meer toegestaan.

Voor wiens rekening zijn nu de kosten voor de vervanging van het rookgasafvoerkanaal, voor de huurder of voor de verhuurder?

Als dit niet uit het huurcontract blijkt dan komen deze kosten in beginsel voor rekening van de huurder, aangezien het om casco huur betreft. U kunt wel bedingen dat bij einde van de huur er een vergoeding zal gelden voor de aangebrachte voorzieningen als deze niet mogen of kunnen worden verwijderd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de bij het huurcontract behorende Algemene Voorwaarden voor de huur van Bedrijfsruimte staat bij de definitie voor Huur als Casco dat hier onder wordt verstaan: "De huur van de tot de bedrijfsruimte behorende (funderingen, buitengevels e.d.) ........ rioleringen en andere afvoerleidingen, tenzij deze zaken door of vanwege huurder of zijn voorganger(s) zijn aangebracht."

Afvoerleidingen kunnen (m.i.) worden uitgelegd als waterafvoer van een fonteintje in een toilet, maar ook als rookgasafvoer. Het rookgasafvoerkanaal passeert, in verticale richting naar het dak, 2 woningen die dezelfde verhuurder hebben. Het kanaal zal (m.i.) ooit bij de bouw of een renovatie van het pand door eigenaar/verhuurder zijn aangebracht. Het lijkt mij tevens niet waarschijnlijk dat een huurder toestemming van een verhuurder verkrijgt om een verticaal kanaal aan te brengen dat in 2 bewoonde woningen grote overlast veroorzaakt.

Is het met deze gegevens dan niet meer dan waarschijnlijk dat het rookgasafvoerkanaal tot het gehuurde casco behoort en met "andere afvoerleidingen" ook dit kanaal is bedoeld?

Uw antwoord is van belang voor de juiste juridische benadering van de verhuurder voor de vervanging van het kanaal.

Bvd


Uit uw toelichting maak ik op dat tot cascohuur ook afvoerleidingen betreft. Indien het rookgasafvoerkanaal onder de afvoerleidingen behoort dan valt dit onder casco huur en dient de verhuurder daarvoor zorg te dragen. Mijns inziens is dit wel het geval. Uw redenering omtrent toestemming van de verhuurder voor het aanbrengen van een verticaal kanaal is juist. Het kanaal dient dan ook voor rekening te komen voor de verhuurder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag