Vraag

Nog geen tien dagen is het nieuwe jaar 'oud' en de zorgverzekeraar meldt nu pas dat ze overgaan tot verplicht betalen per incasso. Dit wisten ze voor 31 december -de overstapdatum,- ook al. Zo kunnen zij bepalen wanneer ze wat afschrijven; alles onder de 50,- incasseren ze dus in het vervolg. Ik ben om mijn eigen redenen met deze gang van zaken, niet blij. Maar ze willen zo ook voorkomen dat je bedragen onder de 50,- in twee of drie termijnen betalen en de € 385,= moet je daarbij verplicht in 5 keer betalen terwijl dit altijd 12 keer was.
Dit zijn "voorwaarden" dan wel maatregelen die men dus net na het nieuwe jaar kenbaar maakt.

Er is echter door mij geen toestemming gegeven voor het ongelimiteerd incasseren van welke zorgkosten dan ook. Zij hebben zichzelf deze toestemming verleend.
Op welke juridische gronden en binnen welke wettelijke kaders, is mij onduidelijk; kan het ook niet zo snel vinden.

Kan en mag dit zomaar?

Deel deze vraag

3 Reacties

Tijdens het spel mogen de spelregels niet worden veranderd. Wanneer u dit niet bent overeengekomen hoeft u hiermee niet akkoord te gaan.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Geachte heer Mr. Boogaard, dank voor uw reactie
Ze blijven echter stug volhouden dat zij gewoon gemachtigd zijn en zeggen dat hun belangen geschaad worden als er niet op tijd geïncasseerd kan worden. Nogmaals: er is geen toestemming. Maar ik kan het ook omdraaien; bij het zichzelf verschaffen van die toestemming en daarmee bepalen ongelimiteerd zorgkosten van mijn rekening te incasseren worden m i j n belangen geschaad. De houding welke deze verzekeraar heeft aangenomen, vind ik dan ook vrij autoritair.
Opvallend daarbij vind ik dat zij in hun AV nu niet meer vermelden wat de maximale termijnbetaling is bij een volledig verbruik ER van € 385,= in een keer is. Verleden jaar stond daar netjes 12 maanden voor, vermeld op de website (!) maar de zorgverzekeraar claimde toen al dat het incorrect was en maximaal vijf maanden is ongeacht je betaalcapaciteiten. En dat het overheidshalve niet meer mag zijn dan vijf maanden. Onwaarheden, lijkt me.
Maar iedere berichtgeving hierover ontbreekt hiertoe waarmee ze nu iedereen wat zij zelf willen, op de mouw kunnen spelden; verifiëren kan ik het niet.
Zijn ze toch verplicht volledige voorwaarden hiertoe op te nemen in de AV?
Tenzij er een wettelijke andere regeling van toepassing is zou u uit de overeenkomst (polis) en de algemene voorwaarden moeten kunnen afleiden op welke wijze men premie en eigen risico mag incasseren. Daarbij gaat de overeenkomst in beginsel voor de algemene voorwaarden.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm