Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


11 jaar geleden heb ik na een jaarlijks bedrijfsuitje / bbq op de weg naar huis een auto ongeval gehad met een dwarslaesie tot gevolg. Sindsdien volledig rolstoel gebonden en 80-100 afgekeurd, wat maakt dat ik 8 uur in de week mag werken. 10 jaar lang heb ik bij mijn oude werkgever deze 8 uur mogen invullen. Nu vanwege chronische pijnklachten sta ik op het punt om met mijn werk te stoppen. Aankomende vrijdag heb ik een gesprek met personeelszaken en mijn baas over mijn toekomst en wat dit financieel voor mij gaat betekenen. Iemand attendeerde mij laatst, omdat het een bedrijfsfeest betreft, dat de werkgever volledig aansprakelijk is voor haar werknemer, van het bedrijf tot aan huis. Met andere woorden wil ik graag weten of juridisch gezien werkgever aansprakelijk is voor mijn ongeval 11 jaar geleden. Dit is nooit er sprake geweest en het antwoord is wel handig als ik aankomende vrijdag mijn gesprek heb over mijn toekomst en met name mijn financiƫle toekomst.

Daar het zo zij dat u tijdens werkzaamheden/arbeidscontract een ongeval heeft gehad is uw werkgever arbeidsgerelateerd 'aansprakelijk' voor uw arbeidskosten. Deze kosten kan uw werkgever weer verhalen op de aansprakelijke partij van het ongeval destijds. Juridisch wordt dit regreswerking genoemd.

Beoordeel dit antwoord:

Wat vervelend voor u dat u nu nog de gevolgen ondervindt van het ongeval. De informatie van de heer Groenewegen is juist. Probleem is wel dat u in het algemeen binnen 5 jaar nadat het ongeval heeft plaatsgevonden een claim moet indienen. Omdat het bij u al 11 jaar geleden is bestaat de kans dat uw vordering verjaard is en dat u daarom geen schade meer kunt claimen.

Beoordeel dit antwoord:

Wat naar voor u dat u zoveel jaren na dato nog last hebt van de gevolgen van dit ongeval.

Nu het om een bedrijfsuitje ging is de vraag - anders dan wellicht door anderen wordt gesuggereerd - minder eenduidig te beantwoorden of uw werkgever aansprakelijk is. Dat hangt - ook hier - af van de omstandigheden van het geval. Zo is onder meer van belang of het bedrijfsuitje (i) tijdens werktijd was of daarbuiten, (ii) deelname verplicht was gesteld of dat deelname vrijwillig was en (iii) of de werkgever het uitje heeft georganiseerd of dat dit bijvoorbeeld door een personeelsvereniging is gedaan. Voor een bedrijfsuitje waar het misging om deze redenen verwijs ik u naar ECLI:NL:GHSHE:2004:AR2563 op rechtspraak.nl. Alleen voor arbeidsongevallen die plaatsvinden tijdens de uitoefening van het werk geldt dat de werkgever al snel aansprakelijk is.

Naast de vraag of de werkgever aansprakelijk is, speelt bij u - zoals de heer Martens terecht opmerkt - een ander probleem. Een vordering tot vergoeding van schade verjaard door het verloop van vijf jaar na de dag volgend op die waarop het slachtoffer bekend is met de schade en met de mogelijk aansprakelijke. Nu het ongeval al 11 jaar geleden plaatsvond, zal uw vordering inmiddels verjaard zijn. Los van de verjaring zien wij de laatste jaren ook een tendens waarin aangesprokene steeds vaker een beroep doen op de klachtplicht. Die plicht houdt in dat je binnen bekwame tijd moet klagen als je - kort gezegd - schade hebt geleden. Tot op heden nog met weinig succes (vgl. ECLI:NL:RBMNE:2017:2008 op rechtspraak.nl).

Kort en goed, van de (mogelijke) aansprakelijkheid van de werkgever moet u het hier niet hebben. Mogelijk dat er aan het arbeidsrecht (voor het overige) voor u nog argumenten zijn te ontlenen om u te verweren. Daarvoor zult u echter een arbeidsrechtcollega moeten raadplegen (al dan niet via deze site: vraag arbeidsrecht).

Hoe dan ook wens ik u veel succes toe bij het gesprek!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag