Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo,

Mijn dochter van 15 jaar wil graag met school op uitwisseling naar het buitenland maar haar vader wil zijn toestemming hier niet voor geven. Kan ik hier iets aan doen voor haar?
Ze wil zelf zo graag mee.

U kunt aan de rechter vervangende toestemming vragen.

Beoordeel dit antwoord:

Het is inderdaad mogelijk om vervangende toestemming te vragen aan de Rechter.
Als u dat wenst kan ik de belangen behartigen tegen een zeer gereduceerd tarief.
Als de reis op korte termijn is kan zelfs een Kort Geding worden aangevraagd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Is het altijd nodig om toestemming te krijgen van vader?
Ze gaat namelijk in een schengen land op uitwisseling.


Mogelijk is dat deze kwestie niet is geregeld in het ouderschapsplan? Dat uw kind naar een Schengenland gaat is niet van belang. Als zij of u uit Nederland reist moet u de toestemming hebben van de vader. Hoe lang wil zij gaan? Mogelijk is de kantonrechter niet bevoegd omdat deze zaak niet geregeld is in het plan en de reisduur dermate lang ( uitwisseling) dat er een aanvulling nodig is.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals gezegd. Toestemming van de vader is nodig. Als hij dit niet wil geven, zal de rechter vervangende toestemming kunnen geven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben gescheiden en wij hebben geen ouderschapsplan omdat dit toen nog niet nodig was. Ze gaat 7 dagen. Maar ik dacht dat je vrij kan reizen tussen de schengen landen. Want dan is het toch een advies en geen must.


Ook naar een Schengenland is toestemming vereist. controle in deze lande is minder.

Beoordeel dit antwoord:

Het enige wat u in deze situatie kunt doen, als hij echt niet wenst mee te werken, is de zaak voor te leggen aan de rechtbank teneinde de rechter te vragen vervangende toestemming voor deze reis te verlenen. Dat hoeft overigens alleen als u beiden het ouderlijk gezag heeft over uw dochter. Het is dan wel zaak dit zo snel mogelijk voor te leggen omdat het anders zo zou kunnen zijn dat de uitspraak (de procedure vergt enige tijd) te laat zal komen voor uw dochter om nog deel te kunnen nemen aan de uitwisseling. Als u overigens alleen het gezag over haar heeft, is zijn toestemming niet nodig. Dan zult u wel een uittreksel uit het gezagsregister en haar geboorteakte moeten hebben om te voorkomen dat zij problemen kan krijgen bij het uitreizen. Mocht bijstand gewenst zijn, dan kunt u altijd even contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag