Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben lid van een vereniging. Het bestuur weigert al drie/vier jaar eenalgemene vergadering uit te schrijven en de penningmeester weigert verslag te doen van de financiele zaken. De statuten geven niets aan hoe je een bestuur kunt wegzenden.
Wat moet ik doen/moeten we doen?

De leden van een vereniging bepalen voor de vereniging het beleid en activiteiten voor de komende periode. De leden hebben in principe alle bevoegdheden die niet door de wet zijn bepaald, of zijn opgedragen aan het bestuur of commissies. Dit laatste moet dan wel in de statuten zijn beschreven. Omdat het ondoenlijk is leden dagelijks te raadplegen over allerlei dagelijkse zaken of uitgaven, wordt een bestuur samengesteld. Dit gebeurt tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV).

De ALV heeft het laatste woord over de inhoud van de statuten en ook alleen de ALV kan besluiten de vereniging te ontbinden. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging en heeft eigen taken en verantwoordelijkheden. De ALV mag dus niet besturen. Wel kan de ALV, wanneer zij het niet eens is met het gevoerde beleid, aan de bestuurders ontslag verlenen.

Beoordeel dit antwoord:

In principe roept het bestuur de Algemene Vergadering bijeen. Als er statuten zijn kan deze bevoegdheid ook aan anderen dan het bestuur zijn verleend.

Op schriftelijk verzoek van ten minste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een tiende gedeelte der stemmen in de algemene vergadering of van een zoveel geringer aantal als bij de statuten is bepaald, is het bestuur verplicht tot het bijeenroepen van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken na indiening van het verzoek.

Dit betekent dus dat een schriftelijk verzoek aan bestuur kan worden gezonden op verzoek van de leden.

Het bestuur moet binnen 14 dagen hieraan gevolg geven. Als dat niet gebeurt dan kunnen die leden zelf de Algemene Ledenvergadering bijeenroepen. Anderen dan het bestuur kunnen dan de leiding hebben in de vergadering en notulen (laten) opstellen.

De statuten zijn bepalend.

Een en ander moet wel juridisch sluitend zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag