Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag mijn werkgever vakantiedagen afschrijven als ik in de ziektewet zit?
Ik heb van 21 Dec 2017 t/my 20 Dec 2018 in de ziektewet gezeten.
En nu zag ik dat er vakantiedagen afgeboekt zijn .
Ik kan het in de transport cao niet vinden.
Graag hoor ik van u.

Vakantiedagen mogen niet worden verrekend met uw ziektedagen. Om hoeveel dagen/uren gaat het?

Beoordeel dit antwoord:

een werkgever mag alleen de bovenwettelijke vakantiedagen onder voorwaarden verrekenen met ziektedagen. Wettelijk gezien heeft u bij een fulltime dienstverband recht op 20 vakantiedagen. Alle vakantiedagen die u hier bovenop krijgt, zijn bovenwettelijk. Aan het verrekenen van deze bovenwettelijke vakantiedagen met ziektedagen zijn wel voorwaarden verbonden. Een van deze voorwaarden is dat dit met de werkgever moet zijn overeengekomen, of via de arbeidsovereenkomst of via de cao. De andere voorwaarde is dat u uw werkgever tijdens uw ziekte voor verrekening toestemming hebt gegeven.
Het beste kunt u als eerste uw arbeidsovereenkomst nakijken of hier iets over dit onderwerp is opgenomen. Zo niet, dan de cao nakijken, u geeft echter al aan dat in de cao hier niets over is opgenomen.
Is zowel in uw arbeidsovereenkomst als de geldende cao niets over opgenomen en u heeft tijdens uw ziekteperiode voor verrekening geen toestemming gegeven, dan moet u direct bezwaar hier tegen maken.
Houd er wel rekening mee dat de wettelijk opgebouwde vakantiedagen 6 maanden na het einde van het opbouwjaar vervallen. Dus in 2017 opgebouwd, vervallen eind juni 2018. Voor bovenwettelijk vakantiedagen geldt een vervaltermijn van 5 jaar.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag