Vraag

Goedemorgen, mijn dochter en haar vriendinnen (13-14) zijn gister voor het eerst samen gaan winkelen in Haarlem. Zij waren in een winkel van een drogisterij keten naar make-up aan het kijken toen de beveiligingsbeambte hen vertelde dat ze mee moesten komen naar het kantoor. In het kantoor waren nog twee vrouwelijke medewerksters aanwezig. Er is hen in de winkel niet gevraagd of hun tassen ingezien mochten worden. Ze moetsen direct mee naar kantoor waar onder allerlei dreigementen hun tasjes werden doorzocht. Op de vraag wat er op de camerabeelden te zien was werd geantwoord dat als ze die zouden bekijken, zij direct naar de politie moesten. Toevallig dat ik juist op dat moment mijn dochter even bel om te kijken hoe hun dag is. Zij ziet dat ik bel en vraagt aan de beambte of ze haar telefoon mag opnemen omdat haar moeder belt. Er wordt haar gezegd dat ze dat maar beter niet kan doen. Later belt ze mij in tranen op en verteld haar verhaal, op de achtergrond hoor ik haar vriendinnen ook huilen. Mijn vraag is, is dit handelen correct? Dat een beambte zijn werk moet doen begrijp ik, en dat er meisjes zijn die stelen snap ik ook, maar de manier waarop dit is gebeurd komt bij mij vreemd over. Wat zijn de regels betreffende tassencontrole en het ondervragen van minderjarigen in een apart kantoortje door een beveiligingsbeambte van een winkel? Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor uw antwoord. L

Deel deze vraag

1 Reactie

1 Volgens art. 53 W.v. Str. is een ieder bevoegd om bij ontdekking van een strafbaar feit iemand aan te houden. Ontdekking van een strafbaar feit is niet aan de orde geweest, en de dames zijn niet aangehouden. Is het onderzoeken aan kleding en goederen, als daar kennis over gegeven word, door middel van bordjes bij de ingang. Ook mag deze niet zonder aanzien des persoons worden gedaan en moet er zelf zorg gedragen worden voor het uitpakken van de spullen uit de tas, tenzij, er toestemming voor gegeven is.
Gezien al deze punten niet is voldaan, is dit een ernstig gebrek. Zeker het feit omdat de dames ‘scholieren’ waren, is deze handeling gedaan in aanzien des persoons (zonder er rekening mee te houden om wie het gaat). Ook het ondervragen van de minderjarigen is niet toegestaan men had de ouders op de hoogte moeten stellen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm