Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/ mevrouw,

Binnenkort treed ik in dienst bij een nieuwe werkgever. Om mijn contract op te stellen, heeft de werkgever gevraagd om een kopie van mij ID kaart en van mijn bankpas.
Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat iemand vroeg om een kopie van mijn bankpas. En nu is mijn vraag: mag dat? Ben je als werknemer verplicht om zo'n kopie af te geven? En daarnaast vroeg ik me af of het is toegestaan om op beiden papieren (dus zowel de kopie van de ID kaart als de kopie van de bankpas) te schrijven dat het om een kopie gaat, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden.

Kopie ID -> wettelijk verplicht. Over de (on)toelaatbaarheid is geprocedeerd t/m de Hoge Raad. De Staat heeft gewonnen. Dit mag een zwart/wit kopie zijn (mits leesbaar) en u mag er 'kopie' op schrijven.

Kopie bankpas. de vraag is of dat mag? Soms wil een werkgever een kopie om te checken of nummer en naam overeenstemmen. Ook vindt men dat handig. Men kan hierover een principiƫle discussie starten, maar ik zou een zwart/wit kopie van de voorkant geven. Uiteraard mag u op de kopie het woordje 'kopie' plaatsen

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag