Stel vraag

Particulier


Bij mijn geboorte hebben mijn ouders een levensverzekering afgesloten voor mij (37) en mijn zus (40). Deze verzekeringen zijn destijds dus afgesloten voor de kinderen en staan geregistreerd op naam van mijn vader. Mijn zus en ik zijn de eerste begunstigen en dan mijn vader, aldus de verzekeraar.

Mijn ouders zijn kort na mijn geboorte gescheiden, waarna mijn moeder de premie blijven betalen. Ze kreeg dus met regelmaat brieven in de bus die geadresseerd waren aan mijn vader. Nu zoveel jaar later - ik heb mijn vader één keer gezien in mijn leven - heb ik contact gehad met de verzekeringsmaatschappij. Mijn verzoek was het wijzigen van de mijn vaders naam op de polis naar mijn moeders naam of mijn eigen naam.

Dit is niet mogelijk, aldus de verzekeringsmaatschappij, tenzij mijn vader akkoord gaat en zijn handtekening onder een formulier zet. Mijn moeder, zus en ik hebben geen behoefte aan contact, dus dit is geen optie.

De polis vertegenwoordigd een waarde van plusminus €3800,- voor beide kinderen. Dit is opgebouwd doordat mijn moeder de premie betaalde van onze verzekering die destijds is afgesloten op naam van mijn vader. De toekomstige waarde van de polis wordt rond 2030 uitgekeerd aan de kinderen. Het is voor ons niet mogelijk om mijn vader van de verzekeringsovereenkomst te krijgen zonder zijn handtekening. Zolang de verzekering op zijn naam staat kan hij in feite het bedrag laten uitkeren. Hierdoor zit ik (en mijn zus) in de situatie dat we geen overlijdensverzekering hebben (hiervoor was de levensverzekering bedoeld) als mijn vader het laat uitkeren.

De verzekeringsmaatschappij opperde dat indien mijn moeder de premie niet meer zou betalen, de polis zou komen te vervallen. Indien het ging om een waarde tot een paar honderd euro, zou ik hiervoor kiezen. De waarde is echter meer en ik zie het niet als mijn bezit, maar iets van mijn verstandige moeder. Feit is alleen dat we geen van allen zeggenschap hierover hebben.

Wat kan ik doen om - zolang na de scheiding - de naam van mijn vader van de levensverzekering gewijzigd te krijgen, zonder contact te hoeven zoeken met hem? Scheidingspapieren zal nog wel ergens liggen, controle van de bankrekening waarvan de premie is afgeschreven kan worden uitgevoerd en het postadres is al 25 jaar hetzelfde en dit is het adres waar mijn moeder woont.

Ik vrees dat het niet mogelijk om tenaamstelling van de verzekering te wijzigen zonder medewerking van uw vader. Er zult er dus niet aan kunnen ontkomen om hiervoor contact met hem te (laten) zoeken. Nu u zelf geen contact met hem wilt opnemen, kan ik dit desgewenst voor u doen. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt.

Beoordeel dit antwoord:

Uw vader is verzekeringnemer en u kunt dat zonder zijn instemming niet wijzigen . Overigens heb ik een vergelijkbare zaak gehad . Een probleem is hier dat de scheiding lang geleden heeft plaatsgevonden. In de papieren zou u moeten kunnen zien hoe de verdeling is gegaan met betrekking tot deze levensverzekering. ( indien niets geregeld is uw moeder blijven betalen en uw vader is de verzekeringnemer. ) Pak ook de polis en de voorwaarden erbij om te bezien of er toch nog mogelijkheden zijn. Verder is het zaak erop te blijven toezien dat de polis niet wordt afgekocht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag