Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Onze vader is aug.17 overleden, zonder testament.
Helaas krijgen wij geen contact meer met onze stiefmoeder om inzage te krijgen van de financiƫn. Het huis staat onder water en mogelijk heeft onze vader geheime contanten (goud). Kunnen wij na 6-12 maanden alsnog beneficiair aanvaarden? En wat kunnen wij verder ondernemen zodat wij informatie krijgen van onze stiefmoeder? Ook hebben wij een zus (in Engeland) die niet wil laten weten of zei wel of niet de erfenis accepteert. Wat kunnen wij hier doen in het geval van een niet meewerkende familielid?

Er is geen wettelijke termijn om te beslissen of u wilt aanvaarden en hoe. De meeste erfgenamen nemen de beslissing binnen drie maanden na het overlijden. Dan weten ze ongeveer hoeveel er op de bankrekening staat, of er (veel) schulden zijn en of de bezittingen en het vermogen opwegen tegen de schulden. Eventuele schuldeisers kunnen hun geld pas na drie maanden opeisen.

Wilt u beneficiair aanvaarden? Dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank. Voor een verklaring bij de rechtbank betaalt u wel griffierechten.

Beoordeel dit antwoord:

U bent als kind hoe dan ook erfgenaam. Het is alleen de vraag of u al aanspraak kan maken op de nalatenschap. Was uw vader getrouwd met uw stiefmoeder? U moet als erfgenamen gezamenlijk de nalatenschap afwikkelen Hiervoor is vereist dat zij de erfenis eerst -al dan niet beneficiair aanvaarden. De erfgenamen dienen vervolgens de boedel in kaart te brengen. Als dit gebeurt kan ver- en uitdeling plaatsvinden. Als uw stiefmoeder niet vrijwillig meewerkt, dan kan zij daartoe via de rechter worden gedwongen. Ditzelfde geldt voor uw zus. Desgewenst ben ik graag bereid u in deze kwestie verder te adviseren en zonodig bij te staan. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag