Vraag

Het medisch dossier en de medische gegevens van een individu zijn geheim. heeft een advocaat wel toegang tot het medisch dossier van een cliënt? kan een individu de rechtbank de toegang weigeren tot zijn medisch dossier? kan de eigenaar van een medisch dossier beslissen over wie hij toegang tot dit medisch dossier verleent, of zijn er uitzonderingen?

Deel deze vraag

2 Reacties

De eigenaar van een medisch dossier kan inderdaad beslissen aan wie hij toegang verleent tot het dossier. Zijn toestemming is immers hiervoor nodig, ook aan een advocaat als dit voor de procedure essentieel is bv voor de bewijsvoering. Aan de rechtbank hoeft geen toestemming te worden verleend voor inzage. Praktischer is om alleen die gegevens uit het dossier te halen die van belang zijn in de procedure.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
2 Een medisch dossier is geheim en eigendom van de betrokken persoon. Een advocaat kan alleen inzage krijgen met toestemming van de betrokken patiënt.

In sommige procedures wordt men welhaast gedwongen de rechter inzage te geven in de medische stukken, b.v. WIA-zaken. Weigert men die inzage namelijk, dan zal de rechter de claim afwijzen.

De eigenaar van een medisch dossier kan in principe anderen inzage weigeren. Soms is inzage door een medisch hulpverlener aangewezen. Anders kan men een medische behandeling niet uitvoeren.

Over medische dossiers/geheimhouding/privacy(bescherming) is heel veel te zeggen. Veel meer dan hier kan. Wanneer u concrete vragen heeft, dan adviseer ik u die voor te leggen aan een rechtshulpverlener met specifieke kennis op dat gebied.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm