Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag,

Met onze hypotheekadviseur zijn we een hypotheek overeengekomen, met een deel aflossingsvrij en twee delen annuïtair. We hebben vorig jaar eerst ins huis verkocht, en daarna een ander huis gekocht. Gisteren hielp hij ons met het invullen van de voorlopige teruggaaf. Wat bleek is dat de leningdelen allen annuitair te boek stonden en in onze hypotheek geen aflossingsvrij deel was opgenomen. Nadat hij de papieren van de hypotheekverstrekker terug had gekregen, was hem dut niet opgevallen deelde hij mee. Wij zitten nu maandelijks met een verhoogde maandlast van €175. Dit was niet de afspraak en valt rauw op ons dak, wat kunnen wij ondernemen? Is de hypotheekadviseur ook aansprakelijk voor deze fout, welke ons extra geld kost? Vriendelijke groet .

Geachte heer, mevrouw,

Van belang is wat in de getekende offerte staat en hoe de hypotheekakte bij de notaris is getekend? Is dit gegaan per volmacht of heeft u persoonlijk getekend?
Het lijkt er op dat de hypotheekadviseur en de hypotheekverstrekker niet hebben voldaan aan de zorgplicht.

Dat kan worden beoordeeld op basis van de stukken.
Ik ben bereid om deze zonder kosten voor u te bestuderen en u nader van advies te dienen.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedendag,

Hartelijk dank voor uw reactie, zie hieronder het antwoord van de hypotheekadviseur.

Hoewel het maken van fouten menselijk is kon ik het me haast niet voorstellen dat wij bij de aanvraag van de hypotheek af zijn geweken van ons definitieve advies en jullie definitieve keuze. Ik heb derhalve de oorspronkelijke hypotheekaanvraag opgevraagd. Hieruit blijkt dat wij een hypotheek hebben aangevraagd waarbij gebruik wordt gemaakt van jullie overgangsrecht voor een aflossingsvrije hypotheek. De aanvraag is dus correct de deur uitgegaan. De output (het renteaanbod en de definitieve offerte) is echter onjuist opgemaakt. Dat is onopgemerkt gebleven bij de hypotheekverstrekker, bij onze serviceprovider, bij mijn binnendienst-collega, bij jullie en bij mij. De definitieve offerte werd door jullie voor akkoord ondertekend en derhalve is de hypotheek op basis van deze offerte, onbedoeld volledig op annuïtaire basis, gepasseerd.

Van een debacle kun je wat mij betreft niet spreken. Letterlijk is een debacle een catastrofe, een groot verlies of een grandioze mislukking. Een annuïtaire hypotheek zorgt wellicht voor een ietwat hogere maandlast (door jullie goed te dragen) maar daar staat tegenover dat jullie hypotheek volledig wordt afgelost! Anders dan bij een aflossingsvrije hypotheek doen jullie dus aan vermogensvorming. Daarnaast is het afgelopen halve jaar de hogere last door jullie onopgemerkt gebleven. De betaalbaarheid van de hypotheek is niet in het geding gekomen. Neemt niet weg dat het niet zo bedoeld is geweest.

Men gaat nu kijken of de hypptheekverstrekker bereid is e.e.a. om te zetten volgens het oorspronkelijke plan.
Wat vindt u raadzaam in deze?


Ik adviseer u om er op te staan dat alles wordt omgezet zoals de bedoeling was. Uiteraard niet op uw kosten. De argumentatie dat u de omissie ook niet heeft geconstateerd en dat de hogere kosten voor u goed te dragen zijn, is een droge reden.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag