Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn huurcontract voor bedrijfsruimte loopt nog een aantal jaren door, maar ik wil mijn contract graag overdragen aan een opvolger. Dit omdat het voor mij lichamelijk en geestelijk veel te zwaar is en ik dit niet nog een aantal jaren kan volhouden.
Ik heb een opvolger gevonden, die exact hetzelfde bedrijf erin wil voortzetten.
Deze opvolger is bereid om i.p.v. een borg van 3 maanden huur wel 6 maanden huur (en indien nodig nog meer maanden) direct bij aanvang van de overname te betalen.
De verhuurder wil echter niet meewerken aan de overdracht naar een nieuwe huurder. Naar mijn mening moet hij hier echter wel aan meewerken, omdat het een indeplaatsstelling is.
Ik meen dat mijn opvolger en ik aan alle 3 eisen voldoen waarom de verhuurder aan het verzoek moet voldoen (exact hetzelfde bedrijf komt erin, solvabel genoeg want wil wel borg van maanden betalen en lichamelijke gesteldheid van mij).
Zijn dit genoeg redenen waarom de verhuurder moet meewerken aan de overdracht?
Ik lees dat een verzoek aan de kantonrechter kan worden ingediend als de verhuurder niet wil meewerken.
Hebt u enig idee hoe lang het dan kan duren voordat er een uitspraak komt?

Huurders die een contract willen overdoen, daarvan hoeft de verhuurder dat niet zomaar te accepteren. Maar als de verhuurder zijn medewerking weigert op onredelijke gronden, dán kan de huurder aan de rechter vragen om in te grijpen. Iedere huurder van een midden-standsbedrijfsruimte heeft namelijk - waar u naar verwijst - het zogenoemde recht van indeplaatsstelling. Dat recht van indeplaatsstelling is dwingend vastgelegd in het huurrecht bedrijfsruimte: het kan dus niet in het huurcontract worden ‘weggecontracteerd’. Bij indeplaatstelling is geen sprake van een nieuwe huurovereenkomst bedrijfsruimte, maar van voortzetting van de bestaande huurovereenkomst. Dat betekent dus dat de huurprijs hetzelfde blijft. Het dwingend recht geeft aan dat de verhuurder hiermee niet weg komt.

De verhuurder hoeft niet akkoord te gaan als er niet genoeg waarborg is dat de nieuwe huurder de huur kan (blijven) betalen. Hij zal dan een onderzoek moeten aangaan naar de kredietwaardigheid van de nieuwe (potentiële) huurder. Het is dan ook verstandig zijn om bijvoorbeeld een bankgarantie te regelen. Verder moet de verhuurder er van op aan kunnen dat de nieuwe huurder het bedrijf ook echt voortzet en dus geen ander bedrijf gaat beginnen in het gehuurde.

Het kan daarom verstandig zijn om van tevoren overleg te laten voeren met jurist naar de verhuurder toe, waarbij ik u desgewenst behulpzaam bij kan zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw snelle reactie, maar deze info was al bekend.
Hebt u idee hoe lang het duurt voordat de kantonrechter een beslissing neemt over een machtiging tot indeplaatsstelling?


Gaarne een toelichting of de bedrijfsruimte een huurobject artikel 7:230 of 7290 is?

Zie de tekst van de wet , als geen 290 dan 230

1 De bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing op huur en verhuur van bedrijfsruimte.
2 Onder bedrijfsruimte wordt verstaan:
a. een gebouwde onroerende zaak of gedeelte daarvan, die krachtens overeenkomst van huur en verhuur is bestemd voor de uitoefening van een kleinhandelsbedrijf, van een restaurant- of cafébedrijf, van een afhaal- of besteldienst of van een ambachtsbedrijf, een en ander indien in de verhuurde ruimte een voor het publiek toegankelijk lokaal voor rechtstreekse levering van roerende zaken of voor dienstverlening aanwezig is;

b. een gebouwde onroerende zaak of gedeelte daarvan die krachtens zulk een overeenkomst bestemd is voor de uitoefening van een hotelbedrijf;

c. een onroerende zaak die krachtens zulk een overeenkomst is bestemd voor de uitoefening van een kampeerbedrijf.

3 Tot de in lid 2 bedoelde bedrijfsruimte worden ook gerekend de onroerende aanhorigheden, de bij het een en ander behorende grond en de, mede gelet op de bestemming van die bedrijfsruimte, afhankelijke woning.

Beoordeel dit antwoord:

Het geven van een beslissing kán erg lang duren (3 a 4 maanden) omdat de agenda van de rechtbanken overvol zijn. U zou dit kunnen voorkomen om de verhuurder in conclaaf te gaan. Let wel, het betreft hier dwingend recht waar de rechter éérst naar zal kijken of u beiden écht helemaal bent 'uitgesproken' met elkaar. De verhuurder daarentegen zal moeten onderzoeken of de nieuwe huurder wel kapitaalkrachtig genoeg is, waar ik uit uw verhaal opmaak dat dit géén probleem zal zijn.

Zodoende, zal u éérst het dwingend/regelend recht moeten aangaan. Een goed geschrift van een jurist kan een goede bijdrage leveren en vele proceskosten besparen. U mag mij hiervoor direct benaderen, desgewenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag