Stel vraag

Particulier


Mijn ex heeft een verzoek Schrift tot kinder alimentatie ingediend.ik woon samen met een huisgenote en we zijn geen financieel partners. Kan ik nu wel een advocaat van onvermogen krijgen of telt inkomen huisgenote mee?

De Raad voor Rechtsbijstand, die over gefinancierde rechtsbijstand gaat, schrijft het volgende voor:
De partner is de persoon van verschillend of gelijk geslacht met wie de rechtzoekende duurzaam een gezamenlijke huishouding voert, tenzij tussen deze en de rechtzoekende een bloedverwantschap in de eerste of tweede graad bestaat.

Toelichting begrip gezamenlijke huishouding: de twee personen hoeven dus geen affectieve relatie te hebben. Bij een gezamenlijke huishouding gaat het niet alleen om "samen betalen" (het leveren van een bijdrage in de huishouding), maar ook het gebruikmaken van elkaars eigendommen en het elkaar helpen in de huishouding (boodschappen doen, koken, wassen) en dergelijke.

Het is dus afhankelijk van de situatie of het inkomen van de huisgenoot moet worden meegerekend. Als u uw specifieke situatie aan een advocaat voorlegt, dan neemt die normaal gesproken even telefonisch contact met de Raad voor Rechtsbijstand op om te verifiëren of u alleenstaand bent of toch een gezamenlijk huishouden hebt. U kunt ook zelf met de Raad contact kunnen opnemen of met het Juridisch Loket. Als u geen advocaat van onvermogen krijgt, dan valt er in dit soort zaken ook vaak wel een vaste prijsafspraak te maken zodat u weet welke kosten u zult hebben.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag