Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een probleem met de reparatie van mijn auto. In oktober 2017 brandde opeens het lampje van “motorstoring”. Een check bij de merkdealer (waar mijn auto zowel gekocht is als in onderhoud) heeft ertoe geleid dat de “nokkenasversteller” vervangen is. Ook bleek de katalysator niet goed meer te werken, maar dat was vooralsnog geen probleem. Echter, toen mijn auto eind januari door naar de APK moest, is de katalysator alsnog vervangen, de auto kwam anders niet door de APK. Een goede maand later brandt wederom het motorstoringlampje. De auto wordt opnieuw uitgelezen en nu blijkt de distributieketting (die volgens de monteur “levenslang” moet meegaan), aan vervanging toe. Wederom een aardige kostenpost. Ik heb echter geen keuze, dus toch maar ingestemd met vervanging. Er verstrijken een aantal dagen, en dan meldt de dealer dat ze de auto niet meer aan de praat krijgen. De onderdelen zijn vervangen, maar het “opnieuw inleren” van de auto lukt niet. Na weer een aantal dagen meldt de dealer dat de onderzoekskosten te hoog gaan worden en voor het eerst wordt er gemeld dat ik de auto maar moet inruilen.

Inmiddels heb ik een gesprek met de Verkoopafdeling gehad. Er is mogelijk een eenzelfde auto (wel met minder kilometers) vanuit een andere vestiging. Echter, ook met minder opties. Ik heb namelijk bij de koop van mijn auto (eind 2013) een aantal zaken laten inbouwen, zoals navigatie en parkeersensoren. Voor mijn auto krijg ik nu maar een minimale prijs terug. En ik krijg wel een korting van de garage, als coulance, maar het overzetten van deze opties, komt voor mijn rekening. En natuurlijk de aanschaf van deze nieuwe auto. Daarnaast staat rekening van de hiervoor genoemde reparatie nog open en deze is door de extra onderzoekskosten inmiddels een stuk hoger dan vooraf was afgesproken. De dealer doet het voorstel om deze rekening te delen.

Ondanks dat de dealer aangeeft dat hij de situatie ontzettend vervelend vindt en een goede coulance wil bieden, zit het mij niet helemaal lekker. Aan het einde van dit verhaal zit ik met exact hetzelfde type auto dan ik nu had, maar ben wel een bedrag met drie nullen lichter.

Ik ben zelf geen automonteur, maar naar mijn idee begonnen de problemen nadat de katalysator is vervangen. Natuurlijk kan ik dit niet hard maken. Wanneer is er sprake van een wanprestatie? Of is de auto gewoon écht kapot gegaan door andere oorzaken? Niemand kan dit bewijzen.

Ik vraag mij af hoe ik er in ieder geval voor kan zorgen dat ik niet opdraai voor alle kosten. Kan ik weigeren om de onderzoekskosten te betalen? En zijn de arbeidskosten per uur daadwerkelijk zo hoog of zitten daar een boel winstmarges in verwerkt? Dan is 50-50 natuurlijk niet helemaal eerlijk met een consumentenprijs als uitgangspunt.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet alleen opdraai voor alle kosten en kan ik de dealer aansprakelijk stellen voor de mislukte reparatie?

De dealer heeft bij reparatie een resultaatsverplichting. D.w.z. dat hij verplicht is om voor een goed eindresultaat te zorgen. Nu de auto niet meer aan de praat te krijgen is na reparatie van de distributieketting is uiterst opmerkelijk en kan erop duiden dat dit te wijten is aan de dealer. Deze dient het probleem grondiger te analyseren en te verhelpen. Immers, uw auto is er nu slechter aan toe dan voorheen en dat kan niet de bedoeling zijn. De onderzoekskosten kunt u dan ook weigeren. Ik raad u aan schriftelijk de verkoper in gebreke te stellen om het probleem vakkundig op te lossen zonder dat u de kosten hoeft te betalen. Vaak kan een brief van een jurist de zaak vlot trekken.

Beoordeel dit antwoord:

Wat in het verhaal een beetje vaag is (naar mijn mening), is het "opnieuw inleren" van de auto. Wanneer de distributieset vervangen wordt, hoeft er in principe niet opnieuw ingeleerd te worden. Ik vraag mij dan ook af wat men daar onder verstaat en belangrijker, waarom dat dan niet lukt.

Puur uit interesse, om wat voor soort auto gaat het (MB C-klasse benzine toevallig?)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag