Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemorgen,

Ik ben gescheiden en wij hadden een standaard samenlevingscontract. Daarin stond opgenomen dat vermogen opgebouwd tijdens de samenleving als gezamenlijk vermogen wordt beschouwd.

Toen we bij de notaris zaten voor het convenant gaf de notaris aan dat Pensioen als gezamenlijk vermogen moet worden beschouwd en dat we dat dus ook moesten delen. Ik heb nog de vraag gesteld of dat wel zo is en of dat de wet dat niet anders interpreteert of voorschrijft maar dat was niet zo..

Dat basisafspraak onder elkaar om eruit te komen was de letter van de wet te volgen.

Nu wil ik het regelen met mijn pensioen verzekeraar maar die werkt niet mee met verevening. Zij zeggen dat de wet dat anders heeft geregeld. Bij scheiding van huwelijk en geregistreerd partnerschap doen ze dat wel maar nu niet. Zij vonden het zelfs zeer vreemd dat ik dat wel voorstelde te doen.

Nu is mijn vraag of we goed zijn voorgelicht door de notaris. Als de wet zegt dat je bij een samenlevingscontract pensioen niet hoeft de verevenen. Wat is dan leidend? Het samenlevingscontract dat iets zegt over de verdeling van het gezamenlijk vermogen. Of de wet die zegt dat de verevening van Pensioen niet moet. Ik hoor graag..

Met vriendelijke groeten,

Als in het samenlevingscontract duidelijk is opgenomen dat verevening van pensioenrechten tussen partners van kracht is, dan dient ook hiervan uit te worden gegaan. Bij samenwoners is er geen wettelijk recht op pensioenverevening. De door u aangehaalde bepaling in het samenlevingscontract is te summier om te kunnen bepalen of er ook daadwerkelijk verdeeld moet gaan worden. Dit is pas het geval als het pensioenfonds met de verdeling of de regeling instemt en dit binnen 2 jaar na samenwonen wordt gemeld bij het pensioenfonds.
Voor meer info of hulp kunt u desgewenst direct en vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag