Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Van de belastingdienst heb ik begrepen dat ik als bestuurder van een anbi stichting wel een vergoeding (naast onkostenvergoeding en vacatieregeling) voor uitvoerende taken mag ontvangen, dit zou marktconform moeten zijn. Wat betekent dit concreet? Moet ik dan zzp-er zijn? Of geef ik deze vergoeding zelf aan bij de belasting? En wat voor uitvoerende taken vallen hieronder? Mag ik bijvoorbeeld als projectleider taken uitvoeren en dit ook zo benoemen en hier een x aantal uren per maand voor rekenen?

Volgens wetgeving is er een wettelijke uitkeringsverbod van art. 2:26 BW.

Een uitkering is de betaling van een bedrag waar geen prestatie tegenover staat. Of waar een ongelijkwaardige prestatie tegenover staat. Verenigingen en stichtingen mogen commercieel actief zijn. Zij mogen ook winst maken. Een vereniging mag de winst echter niet uitkeren aan haar leden. Een stichting mag geen winst uitkeren aan de eigen bestuurders of mensen die op andere wijze bij het bestuur of de organisatie betrokken zijn. Dat is het zogenaamde uitkeringsverbod en voorkomt dat verenigingen een verkapte vennootschap of coöperatie worden. Bij stichtingen bestaat dit verbod om onbehoorlijk bestuur of verrijking van bestuurders tegen te gaan.

Een stichting mag wel uitkeringen doen aan andere mensen (die geen binding hebben met de stichting). De uitkering moet dan een ideëel of sociaal doel hebben.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Een vergoeding is anders dan een uitkering toch? Het gaat om een vergoeding voor uitvoerende taken, er staat dan wel een prestatie tegenover. Dan zijn de regels anders?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag