Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Graag zou ik een stichting willen oprichten om buitenschoolse activiteiten te organiseren voor scholen en eventueel andere opdrachten te doen voor scholen. Ik wil dit via een stichting doen in plaats van een andere rechtsvorm, omdat de tarieven voor opdrachten dan laag kunnen blijven. Kan dit? Kan ik opdrachten aannemen van scholen en mezelf in loondienst nemen (het zou om een stichting met alleen mij in het bestuur gaan). En reken ik dan net als in een 'normaal' bedrijf een bedrag en daarop btw? Welk soort belasting moet ik als stichting over deze opdrachten afdragen? Zijn er nog voordelen of nadelen van deze constructie voor de opdrachtgevers?

Neen, dat kan niet volgens de wet. Een bestuurder van een stichting mag géén onkosten of vergoedingen uit de stichting ontvangen. Wat u zou kunnen doen is om een ander bestuurder te maken van uw stichting en dat u zich laat inhuren door de stichting. Dat wordt een verkapt dienstverband genoemd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dit antwoord begrijp ik niet helemaal.
Ik lees op diverse sites dat een niet anbi stichting een bestuurder wel degelijk in dienst mag nemen. Ook bij een eenmansbestuur. Ik stelde deze vraag hier eigenlijk als check van wat ik al gelezen had, maar dit klopt niet met de informatie die ik op diverse sites lees. Hoe kan ik hier nu zekerheid in vinden?


Jammer dat u twijfelt aan de werkelijkheid. Volgens wetgeving is er een wettelijke uitkeringsverbod van art. 2:26 BW.

Een uitkering is de betaling van een bedrag waar geen prestatie tegenover staat. Of waar een ongelijkwaardige prestatie tegenover staat. Verenigingen en stichtingen mogen commercieel actief zijn. Zij mogen ook winst maken. Een vereniging mag de winst echter niet uitkeren aan haar leden. Een stichting mag geen winst uitkeren aan de eigen bestuurders of mensen die op andere wijze bij het bestuur of de organisatie betrokken zijn. Dat is het zogenaamde uitkeringsverbod en voorkomt dat verenigingen een verkapte vennootschap of coöperatie worden. Bij stichtingen bestaat dit verbod om onbehoorlijk bestuur of verrijking van bestuurders tegen te gaan.

Een stichting mag wel uitkeringen doen aan andere mensen (die geen binding hebben met de stichting). De uitkering moet dan een ideëel of sociaal doel hebben.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De vraag betreft geen uitkering, maar een vergoeding voor uitvoerende taken. Op diverse sites staat dat dit wel is toegestaan en mijn vraag is hoe dan verder (zie eerste vraag).


Een betaling/vergoeding is een bedrag waar wèl een gelijkwaardige prestatie tegenover staat. Zowel verenigingen als stichtingen mogen betalingen doen aan leden, bestuurders en andere betrokkenen als daar een gelijkwaardige prestatie tegenover staat. Denk hierbij aan:

- Reële onkostenvergoedingen aan bestuurders
- Reële vergoedingen aan bestuurders die door hun werk geen andere (voltijd of deeltijd) baan
kunnen hebben
- Uitbetaling van salaris aan personen die in dienst zijn van de vereniging of stichting
- Acties en kortingen voor donateurs

Wél onkosten vergoeding, géén bestuurdersuitkering/salaris, dienstverband......etc.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag