Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Zou ik u het volgende zeer essentiële punt mogen vragen waar de zaak mee staat of valt:

Ik heb op 17 april 2013 een motorfiets aan mijn toenmalige partner geschonken.
In april 2015 heb ik mij aangemeld bij de gemeentelijke schuldhulp. Dit is ivm de schuldeisers afgeketst en ben zodoende door de schuldhulp in maart 2016 aangemeld bij de Wsnp alwaar ik op 12-09-2016 de uitspraak kreeg dat ik werd toegelaten.

In oktober 2015 ben ik bij eerder genoemde partner weggegaan en als wanhoopsdaad/ machtsmiddel eiste ze dat ik de motor op mijn naam zou zetten omdat ze deze niet meer wilde. Ze dacht immers dat de motor voor haar een middel was dat ik weer bij haar terug zou komen en ze wist dat wanneer ik een motor op naam zou hebben..... ik ivm mijn aanmelding in april 2015 bij de schuldhulp, daardoor in de problemen zou geraken.
Met deze (gemene) zet van haar hoopte ze dat ik haar nìet zou verlaten! Toch deed ik dit, echter...... de motor móest van haar naam af.

Dit is waar mijn nicht in beeld is gekomen en zij zich de motor heeft toegeëigend in oktober 2015. Ik had nmlk grote schulden bij mijn nicht, en zij zag dit als een mooie afkoop op deze schulden. Ik ben met haar overeengekomen dat hiermee mijn schulden aan haar zijn afgedaan!

De rechter commissaris heeft, zo zegt de bewindvoerder, beslist dat de motor nu in mijn boedel valt en de (geote) vraag is of in in de Wsnp mag blijven!

In hoeverre is e.a. rechtsgeldig/toegestaan of had dit nooit gemogen en had ik de schuldhulp idd. moeten inlichten over de motor? Wat telt er en wanneer als het gaat om de overdracht vd motor, datum van aanmelding Wsnp en/of toetreding Wsnp?!? Heb ik fout gehandeld en mag de Rechter commissaris mij uit de Wsnp zetten terwijl dit in de schuldhulp/minnelijk traject heeft plaatsgevonden en nìet in de wsnp!? Bijna een jaar voordat ik pas de Wsnp in ben gegaan.

De RC heeft in elk geval besloten dat de motor van mìj is en het wachten is op mijn medewerking. Sta ik de motor af..... dan is er een (hoeveel?????) kans dat ik mijn Wsnp kan blijven voortzetten, hetzij met verlenging. Werk ik niet mee, dan zal ik er zonder pardon worden uitgezet!

Tevens vind ik het vreemd dat de RC adhv mijn verklaring het besluit heeft genomen dat de motorfiets mijn eigendom zou zijn en dat ik maar geen schrijven krijg met dit besluit en vooral..... de conclusies/redenen waarop dit besluit is gegrond!?!? Hoewel ik hier meerdere keren om vraag, krijg ik hier geen antwoord op. Ik moet het doen met het het besluit dat 'de motor van mij is'! Meer toelichting krijg ik niet. Daarbij wil mijn nicht ook graag een verklaring op schrift opdat ze dan in beroep kan gaan. Het is immers haar motor!

Mijn gevoel zegt dat de RC juridisch gezien geen poot heeft om op te staan maar dat ze, adhv de verklaring van mijn ex (die mij momenteel compleet probeert te ruïneren/met de grond gelijk te maken met leugens, bedrog en valse verklaringen) het vermoeden/de aanname hebben dat het wel degelijk mijn motorfiets is en mij met blufpoker uit de tent proberen te lokken! Waarom wachten als ze de motor zo in beslag kunnen nemen en mij zo uit de Wsnp kunnen zetten. De motor is immers nog steeds niet in beslag genomen en we zijn inmiddels bijna 3 mnd verder. Het wachten is op mijn medewerking! Werk ik mee.... mag ik misschien (???) in de Wsnp blijven of wordt deze verlengd. Werk ik niet mee, dan dient de RC een aanvraag tot tussentijdse beëindiging (vd Wsnp) in! Ik denk dat ze niets wettelijke hebben!?
Wordt ik er uitgezet..... wat is dan mijn kans in een beroep dat ik er vooralsnog in de Wsnp mag/moet blijven? Hoe groot is de kans op verlenging of uitzetting Wsnp. Graag uw expertise. Bij voorbaat mijn dank.

De grootste vraag is, zijn uw schuldeisers benadeeld doordat de motor naar uw nicht is gegaan? Als het een motor ter waarde van 6000 euro was, maar uw schuld aan haar slechts 2000 euro bedroeg, dan had de transactie niet mogen plaatsvinden. Deze wordt dan aangemerkt als paulianeus en is daardoor nietig (heeft als het ware dan nooit plaatsgevonden). Als het andersom was, dan zijn uw schuldeisers er alleen maar bij gebaat (de schuld van uw nicht valt immers weg uit de schuldenlast). Feit is dan nog wel dat u met uw bewindvoerder had moeten overleggen en de beslissing niet zelf had mogen maken.

Ik heb niet voldoende ervaring met de WSNP om te oordelen over het uitblijven van de beslissing op schrift. Wellicht dat een andere jurist hier u daar antwoord op kan geven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte Mr.,

Mijn dank voor uw duidelijke antwoord op een vd vragen.
Een antwoord dat mij reeds eerder ter ore is gekomen, echter..... feit blijft dan dat dit plaats vond in mijn minnelijker traject en nìet (een jaar later) in mijn wsnp traject! De grótere vraag blijft dan, denk ik...... is een tussentijdse beëindiging Wsnp als besluit door de rechter dan juridisch gezien toegestaan/mogelijk??? Want ook dit is namelijk wat mij eerder door een jurist is opgemerkt. Ik heb hier alleen geen zekerheid over!

Ps: de schulden aan mijn nicht zijn hoger. Dit is echter nog maar zeer moeilijk tot onmogelijk aan te tonen...... op 5000 gulden contant na, welke wel is aan te tonen. Het heeft te maken met al ruim 30 jaar lang steun/bijspringen/alles voor je familie overhebben en altijd klaarstaan.


Alle transacties die u een jaar voorafgaand aan uw faillissement/WSNP heeft gedaan, kunnen nog worden aangemerkt als paulianeuze handeling, in het geval dat u had behoren te weten dat u uw schuldeisers met die transactie zou benadelen.

Ik vermoed (uit uw verhaal) dat de waarde van de motor meer dan 5000 gulden was. In dat geval kan de transactie worden teruggedraaid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag