Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij (Sportvereniging) huren permanent een accommodatie (kantine) van de gemeente waarbij e.e.a. is vastgelegd in een huurovereenkomst.
De gemeente is eigenaar van het pand en heeft daarvoor een opstalverzekering.
Nu is mijn vraag: wie draait normaal gesproken voor de schade op als er bij een inbraakpoging of door vandalisme glasschade ontstaat. Dader(s) zijn niet bekend dus er is geen mogelijkheid tot aansprakelijkheid.
Vraag 2, mag de gemeente in de huurovereenkomst opnemen dat deze schade voor rekening van de huurder is?

In beginsel komt deze schade voor rekening van de verhuurder/diens opstal verzekeraar. Dergelije schade is NIET te beschouwen als schade die volgens de Wet of huurovereenkomst voor rekening behoort te komen van de huurder.

Glasschade kan ook voor rekening van de zakelijke huurder komen. Dus wat regelt de huurovereenkomst hierover? Glasschade wordt in opstalverzekeringen en/of inboedelverzekeringen vaak niet standaard gedekt en kan apart worden verzekerd. Lees allereerst de huurovereenkomst er op na, daar staat vaak iets in over wat voor wiens risico komt.

Zegt de overeenkomst er niets over: dan stel ik allereerst vast dat het geen van beide partijen te verwijten valt wat er is gebeurd, zodat het een kwestie is van risicoverdeling. In dat kader geldt dat verhuurder dan door omstandigheden niet het vereiste huurgenot levert. Natuurlijk is dat in 1e instantie overmacht, maar de verhuurder moet daarvoor wel zo snel mogelijk alsnog zorg dragen. E.e.a. komt derhalve mijns inziens voor risico van de verhuurder, omdat deze zorg moer dragen voor goede inbraakpreventie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de huurovereenkomst staat inderdaad dat ruitschade voor rekening huurder komt. Uit bovenstaande begrijp ik dat verhuurder gerechtigd is dat in de huurovereenkomst op te (laten) nemen. Heb ik dat goed begrepen?
Resteert de vraag hoe huurder zich dan tegen glasschade kan verzekeren omdat huurder vermoedelijk geen verzekering kan afsluiten op iets waarvan hij geen eigenaar is. Kortom, hoe verzekert huurder zich tegen glasschade voortkomend uit inbraakschade, waarbij derhalve aansprakelijkheid geen rol kan spelen (indien de dader onbekend is).



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag