Vraag

Ik heb 2 jaar geleden, in 2016, als professioneel fotograaf een uitvaart gefotografeerd voor een familie. Dit in opdracht van een uitvaartondernemer.

Hiervoor heb ik betaald gekregen en ik heb de beelden aan de uitvaartondernemer geleverd die ze aan de familie heeft overgedragen.

Nu zie ik in een plaatselijke krant een advertentie van deze ondernemer, waarin een van mijn foto's is gebruikt. Dit vind ik niet goed.

Wat kan ik hieraan doen en is hier een vergoeding voor te vragen? Het betreft een plaatselijke krant met een oplage van ongeveer 35.000 stuks.

Deel deze vraag

4 Reacties

1 Ik neem aan dat u de auteursrechten niet heeft overgedragen aan uw opdrachtgever en u ook geen toestemming heeft verleent voor hernieuwde openbaarmaking door het te exploiteren? U kunt inderdaad verdere openbaarmaking verbieden en een vergoeding eisen .Deze vergoeding staat in verhouding met uw professionaliteit en uw bekendheid , maar er worden doorgaans standaard ook wel tarieven gehanteerd ( uit de rechtspraak)

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Zonder uw uitdrukkelijke toestemming is de uitvaartondernemer niet toegestaan om de bewuste foto voor commerciƫle doeleinden te gebruiken. Door dit wel te doen, maakt hij inbreuk op uw auteursrechten. In verband hiermee kunt u van hem vorderen dat hij het gebruik van de foto staakt en gestaakt houdt en een schadevergoeding (wegens gederfde licentiekomsten) aan u betaald. Desgewenst ben ik graag bereid u in deze kwestie bij te staan. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Beste heer van den Bosch,

Bedankt voor uw antwoord. Graag zou ik u nog willen vragen om een laatste advies; welk tarief kan ik nu het beste hanteren voor het gebruik van deze foto? Hij heeft nu in een krant gestaan en ik denk dat deze ondernemer de foto vaker zal gebruiken. Uiteraard wil ik dit vriendschappelijk oplossen om eventueel strubbelingen in de toekomst te voorkomen. Maar ik wil het niet zomaar zonder meer laten passeren.
U kunt uw gebruikelijk tarief voor het commercieel gebruik van uw foto hanteren. Er zijn ook richtlijnen voor de tarieven voor het gebruik van foto's (zie: Richtprijzen Nederlandse Vakfotografie 2018).

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm